A közösség ereje kell a (szemlélet)változáshoz

2019.03.30. 07:05

Vissza-visszatérő séta, hogy megértsük, elfogadjuk egymást

E világnap is csak támogatással lehet eredményes, vallják a szervezők. A szóban forgó esemény az április másodikai autizmus világnapja.

Szanyi-Nagy Judit

Forrás: mti

Egy ENSZ-határozat nyomán a résztvevők 2007 óta évente ezen az áprilisi napon hívják fel az emberek figyelmét autizmussal élő társaikra. Az országban (és így Fejérben) a világnapi programoknak az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) ad keretet. Ők Fehérváron is úgynevezett „kék sétára” buzdítják a tömegeket, valamint kortárs érzékenyítő programjaikat eljuttatják a helyi oktatási intézményekbe.

– Hiszünk abban, hogy egy tömegeket érintő megmozdulás elindítója lehet egy szemléletváltásnak – fogalmazott Mahlerné Köfner Anikó, a szövetség tagszervezetének, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítványnak a kuratóriumi elnöke. A „kék séta” április 2-án, kedden 13.30 órakor indul az Országalmától, s a Fő utca végéig vezet. Bárki részt vehet rajta, aki kifejezné elköteleződését a társadalmi szemléletformálás mellett. Az elköteleződést további kék színű ruhadarabok, eszközök (sál, kitűző) viselésével tehetik még egyértelműbbé a résztvevők.

– Több éven át visszatérő program Székesfehérváron a „kék séta”. Célunk, hogy ezzel mások problémáit közelítsük magunkhoz, hiszen így válhatunk igazán befogadóvá, megértővé. Az autista emberek is keresik a helyüket a világban, nekik sem egyszerű velünk együtt élniük – tette hozzá Spányi Antal megyéspüspök, a rendezvény védnöke. Kiemelte: „A kulcs a másikat elfogadó, megértő szeretet.”

Vezető képünk archív kép. Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában