Lármásak és összepiszkolják az utcát

2019.03.28. 14:00

Varjak keserítik a Lövölde lakóit Fehérváron, költési időszakban azonban tilos őket háborgatni!

Közel húsz vetésivarjú-fészek, legkevesebb kétszer ennyi varjú költ a Lövölde utca 38–46. közötti platánfákon. Hajnaltól alkonyatig mondják, hogy kár. Zavarják a környék nyugalmát. Ők is csak élni akarnak.

Majer Tamás

Három-négy fán zsúfolódnak össze a Lövölde utca 40. körül a varjak, kicsi helyen, sokan vannak

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Szóban forgó hely a Lövölde utca vasútállomás felé tartó macskaköves szakasza, a Béke téri Kodály iskola melletti terület. Sokan fordulnak meg erre reggel és délután: vonatra és suliba igyekeznek. Lakóházak is vannak itt.

Az itteni varjak az elmúlt tavaszok során nem itt éltek, nem ezekre a fákra fészkeltek, nem itt nevelték fiókáikat. A Gyümölcs utca és a Lövölde utca másik, a Budai útba torkolló részéről tették át székhelyüket. Ott a közelmúltban gallyaztak.

A lakók szerint, ha előbb kapcsoltak volna a hivatalban, megelőzhető lett volna a gond

Mucs Béla szemben él a varjakkal. Egy társasház emeleti lakásában lakik. Elmondta, március 2-án megkezdte a levélírást a város vezetői felé. Bóka Viktor jegyzőt és Cser-Palkovics András polgármestert is betette a címzettek közé. Beszámolt nekik arról, hogy varjak költöztek a ház előtti fákra, lármásak, ürülékkel szórják teli a járdát. Segítséget kért, az illetékesek költöztessék el onnan a fészkeket. Elmondása szerint ekkor még csak 1-2 fészekkezdemény volt. Most már közel 20 van, kész fészkek. Viszont, Mucs Béla meglátása szerint, fiókák még nincsenek.

Kérésünkre beszámolt a mindennapokban tapasztaltakról is. Elmesélte, hogy 4 óra, fél 5 között kezdik a károgást a varjak, s körülbelül 19 óráig aktívak. Zavaróak, nyitott ablaknál nem lehet pihenni tőlük. Attól tart, hogy nyáron, kánikula idején sem tudnak majd ablakot nyitni miattuk. Egyébként számára bezárt ablak mellett elviselhető a hangjuk, mint fogalmazott, ez tolerancia kérdése. Az ürülék a parkoló autókra, az udvaron játszó gyerekre, a járókelőkre is pottyan, pottyanhat.

A Lövölde utca Budai út felé tartó szakaszán a közelmúltban ifjították a fákat, ezért nem oda mentek a varjak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Az, hogy védett állatok a vetési varjak, rendben van, de mi is hadd védekezzünk! Mi laktunk itt előbb, nem a madarak. Az én unokám nem tud nyugalomban játszani az udvaron – mutatta fel saját érdekeit a férfi.

A lakók időközben újabb leveleket is írtak, több hivatalnak bejelentették az ügyet. Megtudtuk, a Fejér Megyei Kormányhivatal természetvédelmi hatósága az engedélyező szerv ilyen ügyekben. A kormányhivatal ugyanazt a választ küldte el bejelentésükre, amelyet utóbb lapunk kérdéseire is.

– A vetési varjú védett állat, elpusztítását, élőhelyének károsítását a törvény tiltja, azonban a humánegészségügyi és társadalmi érdekek miatt a fészkelési időszak előtt a fészkek eltávolítása természetvédelmi szempontból elfogadható, mert így az állatoknak lehetőségük van egy új fészektelep kialakítására. Jelen esetben a varjak fészkelése megkezdődött, így a fészkek eltávolítására jelenleg nincs lehetőség – írták.

Három-négy fán zsúfolódnak össze a Lövölde utca 40. körül a varjak, kicsi helyen, sokan vannak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megértik a lakókat, sőt egyetértenek velük

Mucs Béla többször megjegyezte, úgy érzi, ők még idejében szóltak. Ezzel Egyed Attila közös képviselő is egyetértett, aki kemény hangon nyilatkozott:

– A tunyaság, a tehetetlenség és a felelősségtologatás következménye az lett, hogy a védett állatoknak nevezett vetési varjak veszélyeztetik a lakók nyugalmát! – adott hangot felháborodottságának.

– Brutális bombázást és hangzavart csinálnak a varjak – mondta ki a problémát egyértelműen Molnár Tamás, a városrész önkormányzati képviselője is. Elmondta továbbá, az önkormányzatnál megértik a lakókat, sőt egyetértenek velük, azonban nincs joguk közbeavatkozni. Az ügyben ők is a kormányhivatal engedélyétől függenek. Hozzátette még, hogy a város környezetvédelmi irodája egyeztetést kezdett az egyik nemzeti parkkal, hogy miként is lehetne ezt a varjúsereget – a költési időszak után – úgy átköltöztetni valahova, hogy később ne szokjanak vissza.

Kovács Gergelyt, a VÖLGY-HÍD Természetvédelmi Alapítvány tagját is fölkerestük. Tudomásunkra hozta, hogy már a tojások is védettnek minősülnek. Arról is szólt, hogy Fehérváron több helyen költenek varjak olyan helyen, ahol nem zavarnak senkit: a tejgyárral szemben a 62-es út mellett, illetve a laktanyák környékén is.

Megerősítették, oltalom alatt állnak a varjak

– A Gyümölcs utcai költésnek évtizedes hagyományai vannak. A Horvát Istvánon a gallyazás szüntette meg a költéseket pár éve – nyilatkozta.

A kis Lövölde utcáról szólva pedig kifejtette, hogy: – A fiókák kb. másfél hónap múlva kirepülnek. Talán korábban is. Utána már máshol járnak majd – ecsetelte.

– A vetési varjú jelenlegi állománya töredéke a 30 évvel ezelőttinek. Kifejezetten fontos „utcaseprő”, rengeteg eldobott ehető hulladékot eltakarít – tette még hozzá a miheztartás végett.

A Környezetvédelmi Irodát is sikerült elérnünk. Megerősítették, oltalom alatt állnak a varjak.

– Rendkívül okos állatok. Oda mennek fészket rakni, ahol a legnagyobb biztonságban érzik magukat és minden egyéb feltétel is adott ahhoz, hogy a fiókáikat kiköltsék és kirepülésig felneveljék. Ez kb. 2,5 hónap a fészekrakástól számítva. Ezt követően elhagyják a fészkeket, és problémát sem jelentenek senkinek – írták.

A Lövölde utca 40. előtti fák kapcsán emlékeztettek, hogy ott két éve végeztek száraz gallyazást. Aktuális állapotuk nem indokolja az erőteljesebb visszaifjítást.

– Ettől még a fészkek eltávolításával lehet próbálkozni költési időszakon kívül, ha a természetvédelmi hatóság ezt engedélyezi – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában