Avagy mit is takar az energiahatékony jelző?

2019.03.12. 07:02

Új utcai lámpatestek, kezdődő lakásfelújítások Ráckeresztúron

Vajon mivel érdemelte ki a község az energiahatékony önkormányzat címet? Szentes-Mabda Katalin polgármester erről is beszélt a cím apropóján, amelyet egy éven át jogosult használni a település.

Gajdó Ágnes

Szentes-Mabda Katalin polgármester az Országházban vette át Ráckeresztúr elismerését Fotó: önkormányzat

A Virtuális Erőmű Program fenntarthatósági pályázatai közül Ráckeresztúr önkormányzata az Energiahatékony Önkormányzat kategóriában nyújtott be pályázatot – sikerrel. Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester elmondta, a pályázatban olyan, már megvalósult beruházásokat lehetett megjelölni, amelyekkel mérhető energiamegtakarítást ért el a pályázó önkormányzat.

Ráckeresztúr esetében ilyen volt például az óvoda nyílászáróinak és kazánjának cseréje, melyet több mint hatmillió forint kormányzati támogatással és 1,1 millió forint önerőből sikerült megvalósítani. Bővítették a hálózati kapacitást, s idén az elektromos kapcsolószekrény cseréjét tervezik. Napelemek kerültek az iskola és az óvoda épületére, amelynek köszönhetően szintén jelentős energiamegtakarítás érhető el.

2018-ban befejeződött a szennyvíztisztító telep korszerűsítése. A projekt négy településre (Ráckeresztúr, Martonvásár, Tordas, Gyúró) jutó költsége 1,1 milliárd forint, ebből a telep felújítása önmagában 830 millió forint volt. A fejlesztés régi problémát oldott meg.

Szentes-Mabda Katalin polgármester az Országházban vette át Ráckeresztúr elismerését
Fotó: önkormányzat

Az energiatakarékossági törekvésnek lesz idén látható eredménye a szolgálati lakások felújítása az EFOP pályázat kereteiben, vagy a most megvalósuló közvilágítás-korszerűsítés. A jelenlegi lámpatesteket LED-világítótestekre cserélik.

A hálózat fejlesztése és bővítése idén tavasszal készül el: 321 lámpa helyett 503 lámpa kerül fel az oszlopokra.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy erőfeszítéseinket a szakma képviselői elismeréssel díjazták! A jövő generációk életminősége a jelen döntéseitől függ, és ebben a felelősségteljes döntési sorban Ráckeresztúr most pozitív megerősítést kapott” – nyilatkozta a díjátadót követően a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában