Méltó környezet várja a kegyhelyre érkezőket

2019.03.29. 11:30

Több száz millióra rúg a bodajki beruházás

Már évek óta zajlik az itteni kegyhely felújítása. Mindezen munkálatokra a templomhoz csatlakozó zarándokudvar átépítése, illetve a zarándokház létesítése teszi fel a koronát.

B. Kiss László

Mórocz Tamás plébános mutatta be a terven, miként fest majd a zarándokudvar

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Bodajk a legrégebbi magyar zarándokhely. Erre emlékeztet a római katolikus templom előtt álló, a közelmúltban avatott szoborkompozíció is, amely A magyar szent család (azaz Szent István, Szent Imre és Boldog Gizella) bodajki zarándoklata címet viseli. Az utóbbi években – amint azt Mórocz Tamás plébános fölelevenítette – először a templomot sikerült kívülről felújítani, majd pedig a hozzá kapcsolódó rendházat. 2016-ban kezdték meg a barokk oltár, illetve az egyéb bútorzat restaurálását. Ezt követően – karácsonyi ajándékként – jött a jó hír, hogy az egyházmegyén keresztül több száz milliós kormányzati támogatáshoz jut a bodajki egyházközség. Megkezdődött a tervezés, amelynek eredményeként 21. századi infrastruktúra, és kegyhely rangjához méltó miliő várja majd az idelátogatókat a most induló munkálatok befejezése után.

Mórocz Tamás plébános mutatta be a terven, miként fest majd a zarándokudvar
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A csütörtökön, Soltész Miklós államtitkár és Spányi Antal megyéspüspök részvételével tartott projektnyitón részletesen is ismertették a terveket. Így egy használaton kívüli terület hozzácsatolásával megnövelik a zarándokudvart, amelyet jobban megnyitnak azáltal, hogy új bejáratokat kap. A szentkútban ismét lesz víz, és egy újonnan emelendő épületben új mosdók, büfé, kegytárgybolt várja majd a zarándokokat. A templom szentélyénél urnatemetőt létesítenek, és látogathatóvá teszik a plébániának otthont adó rendház bizonyos helyiségeit is, amint az a projektnyitón elhangzott.

Arra a megerősítésre, amit az ősi bodajki kegyhely ad, nagy szüksége van a nemzetnek, a családoknak, a magyar embereknek – fogalmazott az eseményen mondott beszédében Spányi Antal. Soltész Miklós államtitkár pedig azt hangsúlyozta, hogy a megyében – a bodajki zarándokhelyen kívül – az ercsi templom és az alsószentiváni kegyhely is megújult, megújul.

Spányi Antal csütörtökön két kivitelezési szerződést is aláírt Bodajkon
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A projektnyitó alkalmával írta alá a megyéspüspök a szerződést a zarándokudvar, illetve a zarándokszállás kivitelezőivel. Az előbbivel kapcsolatos munkálatokra 12 hónap, az utóbbival kapcsolatosakra 10 hónap áll rendelkezésre. A zarándokházat egy régi iskolaépületben, az „alsó iskolában”, pályázaton elnyert pénzből, forrásból alakítják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában