Cél a hagyományok megőrzése és azok továbbadása

2019.03.06. 07:30

Pátkán is alaposan elűzték az idei telet

Kedden délelőtt a faluban is elkergették a telet, az élénk szélben különösen jól égett a pöttyös inget és barna sapkát viselő kiszebáb a pátkai óvodások és iskolások gyűrűjében, akik verset is mondtak a rituálé előtt.

Borsányi Bea

Rémes figurákból nem volt hiány, a tél biztos megijedt

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 11 taggal és 4-5 állandó aktivistával rendelkező Jómadarak Hagyományőrző Csoport tavaly alakult Varga Géza helyi képviselő, a Kulturális Bizottság elnökének vezérletével, de busójárást idén már negyedszer rendeztek Pátkán. Merthogy a farsangi időszak zárásához tartozó rituálét húshagyókedden a képviselő jóvoltából korábban is megtartották – a gyerekek tehát izgalommal várták az újabb felvonulást idén is.

Rémes figurákból nem volt hiány, a tél biztos megijedt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A csoport célja, ahogy a neve is mutatja, a hagyományok megőrzése és továbbadása. Tavaly csináltunk betlehemezést, illetve Anna- napon búcsújárást, de tervezzük még további régi hagyományok felelevenítését is – árulta el a csoport elnöke, miközben hatalmas subát kanyarított a hátára, kezébe pedig tehénkolompot fogott. A faluban – amely a Mezőföld északi felén, a Vértes-hegység lábánál fekszik – ugyan nincsenek kifejezetten helyi, saját szokások, a környező települések jellemző hagyományait, szokásait tartották mindig is a pátkai emberek. Annyi azonban kiderült, hogy mivel a török időkben Pátka is sokat szenvedett, sőt a régi település, amelyik a tó másik oldalán állt egykor, teljesen el is pusztult, ezért ennek emlékére a mohácsi busókhoz hasonlatos jelmezekben riogatják inkább a telet.

A kereplőkkel felszerelt, zajos menet a művelődési ház elől indult az iskolához, majd onnan az óvodához, ahol a gyerekek maguk készítette papírmaszkokban csatlakoztak a félelmetes busókhoz. A kiszebábot közös táncot és éneklést követően gyújtották végül meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában