Palacsinta nagyböjt előtt?

2019.03.05. 19:00

Pancake Day-t tartottak a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában

A palacsintának a világon mindenhol van létjogosultsága, viszont az angolszász világban még külön napot is elneveztek róla. Ez a nap a húshagyó keddel megegyező nap.

S. Töttő Rita

A gyerekek finom palacsintákat hoztak a Pancake Day-re

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A nagyböjt előestéjét az angolszász világban „Shrove Thuesday” (Gyóntató Kedd) néven ismerték, a köztudatban pedig Pancake Day-ként, azaz Palacsinta Napként terjedt el. Sok helyen tehát a mai napig palacsintával ünneplik a húshagyó keddet. Így volt ez kedden a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskolában is, ahol számtalan palacsintaféleséggel érkeztek a gyerekek az angol órákra. Volt, aki rakott palacsintát, más kakaósat, lekvárosat hozott, volt, aki a kicsi, vastag amerikai típussal örvendeztette meg az osztálytársait – a lényeg az volt, hogy miközben kóstolnak, tanuljanak is arról, mit jelent ez a nap az angolszász világban. Így tudhatták meg a kicsik, hogy a Gyóntató Kedd elnevezés is abból a keresztény szokásból ered, hogy a régebbi időkben ezen a napon minden keresztény kötelező bűnbánatot tartott, mielőtt feloldozást nyert. Húsvétig ez a nap volt az utolsó, amikor még mindenféle ételeket fogyaszthattak az emberek, ezt követően ugyanis negyven napon át visszafogott étkezésekkel készültek az ünnepre, a bőséges étkezés nagyböjt idején ugyanis tilos. Így a háztartásban talált tojásokból, vajból, zsírból palacsintát készítettek – ezért ezt a napot Palacsinta-napnak nevezték el.

A gyerekek finom palacsintákat hoztak a Pancake Day-re
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az angolszász vidékeken komoly palacsintás versenyeket tartottak, sőt több helyen tartanak a mai napig. A legrégebbi és leghíresebb a buckinghamshire-i Olney-ban tartott verseny, amelyen a 16 év feletti főkötős, kötényes nők vehetnek részt. A 380 méteres futás alatt serpenyővel a kezükben kell futniuk úgy, hogy legalább háromszor megforgatják a levegőben a palacsintájukat a verseny alatt. A nyeremény egy csók a Palacsinta-harangozótól, valamint egy imakönyv a vikáriustól. A harangozás eredete pedig Párizsig vezethető vissza, ahol harangzúgással emlékeztették a lakosságot arra, hogy menjenek el gyónni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában