Falusi csok

2019.03.19. 07:00

Nagyvelegen hiszik: nem hiába építenek bölcsődét

A megye egyik legkisebb települése tavaly lett összkomfortos, most pedig bekerült azon települések közé, ahol a fiatalok igénybe vehetik a falusi csokot.

B. Kiss László

Az óvoda korszerűsített épülete mellett épül a minibölcsőde

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Eddig azt hittem, hogy Nagyveleg zsákfalu, de Szloboda Istvánné, a falu polgármestere felvilágosított: Bakonycsernye és Veleg között egy üzemi út is húzódik, ami jócskán lerövidíti a két szomszédos település közti távolságot. Nagyveleg csak annyira van elvágva a külvilágtól, mint amennyire a nyugalom miatt még jó is. Hétköznap nyolc pár buszjárat közlekedik, egyébként pedig szinte minden háznál van személykocsi – tudtam meg az elöljárótól.

A faluban, amely az 1960-as években ezer lelket is számlált, ma 635-en élnek.

Nagy igény van a bölcsődére

A község 25 férőhelyes óvodájába jelenleg 24 kisgyerek jár, és – úgy tűnik – az utánpótlás is biztosított, a három éven aluliak száma ugyanis 25 fő!

Így nagy szükség mutatkozik a bölcsőde iránt. Az önkormányzat TOP pályázaton nyert közel 50 milliót, amiből – az óvoda korszerűsítése mellett, azzal közös udvarban – már készül a minibölcsőde épülete. Ide összesen hét csöppséget adhatnak majd be a szüleik. Persze semmi sem egyszerű, az építkezés határidejét tavaly augusztusról először 2019. április 30-ra kellett módosítani, majd pedig – miután közbeszólt a zord időjárás – várhatóan ez az időpont is csúszik egy picit. A nem várt akadályok miatt nem fér bele az építkezés a keretbe, ezért az összeg egy részét, amivel a költségek időközben nőttek, megigényelték az államtól. Válasz az igényre még nem érkezett, de bíznak a pozitív elbírálásban – derült ki a Szloboda Istvánné által elmondottakból.

A falucskáról tavaly óta egyébként már azt is el lehet mondani, hogy összkomfortos. Pedig sokáig úgy tűnt, hogy talán soha nem lesz teljes a szennyvízcsatorna-hálózat Nagyvelegen. Végül – igaz, hogy több ütemben – mégiscsak megépült, és az utolsó 52 ingatlan hálózatra történő rákötése a múlt esztendőben lehetővé vált az ötvenmillió forintos állami támogatásnak köszönhetően.

2017 végén nyertek pénzt a Perczel Mór utca felújítására is, ám – az úgynevezett egybeszámítási szabály alkalmazása miatt – arra is közbeszerzést kellett kiírni, és ennek időigénye miatt is csak a napokban indulhatnak a munkálatok. De elindulnak! – tudtam meg a polgármestertől. Várhatóan ugyancsak a közeli napokban kezdődik meg egy – a belterülethez kapcsolódó – külterületi út 240 méter hosszban történő burkolása is. Ennek eredményeként nem fogják a határban dolgozó mezőgazdasági gépek behordani a sarat a falu érintett utcájába.

Költségvetés

Év elején járunk, érdeklődtem tehát az önkormányzat idei költségvetése felől is.

– Mindig csak addig nyújtózkodtunk, amíg a takarónk ért. Most azonban a hiányzó pénzt csak oly módon tudjuk pótolni, hogy az önkormányzati vagyon bizonyos elemeit – az ésszerűség határain belül – értékesítjük – válaszolta Szloboda Istvánné, aki elmondta: idei kötelezettsége az önkormányzatnak a rendezési terv felülvizsgálata és újraalkotása. Ezt az intézkedést – miként a polgármester fogalmazott – az élet is kikényszerítette, és akár három-négy millió forintos költséget jelenthet.

Az óvoda korszerűsített épülete mellett épül a minibölcsőde
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A nagyvelegi önkormányzat több olyan pályázatot is benyújtott, amelyet még nem bíráltak el. Ilyen a zártkerti út felújítására vagy a szabadtéri „edzőterem” felállítására benyújtott igény is. (Ilyen – hivatalosan sportparknak nevezett – kombinált kondieszközt adtak át a napokban a már említett Bakonycsernyén.)

– Bent van egy leaderes pályázatunk is, amelyet a tavalyi falunap támogatására nyújtottunk be. A falunapot megrendeztük ugyan, de írásos értesítést az elbírálásról azóta sem kaptunk – jegyezte meg Szloboda Istvánné.

Nagyveleg is azon falvak közé tartozik, ahol a fiatalok igénybe vehetik a falusi csok-ot, amit akár használt lakó­ingatlan vásárlására is felhasználhatnak majd.

– Nagy segítség lesz az a közös életkezdethez azok számára, akik igényelhetik. Hiszen nem mindenki számíthat a szülők támogatására, s vannak, akik ódzkodnak a hitelfelvételtől – kommentálja a dolgot a polgármester, aki azért is örül a friss kormányzati intézkedésnek, mert így nem hiába költik el a tízmilliókat a bölcsődére, óvodára. Lesz kisgyerek a faluban évek múlva is. Nagyvelegen egyébként – mint megtudtam tőle – tavaly szinte minden üresen álló ház elkelt. Építésre alkalmas telket azonban akár egy és két millió közti áron lehet vásárolni. Ugyancsak új keletű a Magyar falu program is. Az ezáltal megnyíló lehetőségeket maximálisan ki szeretnék aknázni – erről is beszámolt Szloboda Istvánné. A falu egyetlen temetője az evangélikus egyház tulajdona, az önkormányzat a kezelője. A ravatalozó felújítására – a már elkészült terv birtokában – ezért az egyházközség fog pályázni. Az önkormányzat várhatóan a polgármesteri hivatal, illetve az orvosi rendelő renoválására, korszerűsítésére próbál majd pénzt nyerni a program révén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában