Emberi történetek

2019.03.30. 07:00

135 esztendő – Megidézett sikerek, tehetségek és egy közös buli az Árpád iskolában

Letagadni sem lehetett volna az eseményt, amely estébe nyúlóan zajlott az „Árpádban” pénteken.

Szanyi-Nagy Judit

Saját tervezésű darabok, „saját” modellek

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Amint az ember fia, lánya betette lábát a – hivatalos nevén – Székesfehérvári Szakképzési Centrum Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumába, három hatalmas luftballonnal találta szembe magát. Balról jobbra olvasva: egy, három, öt. Ezek a számok öltöttek formát, s nyertek csakhamar értelmet.

A különálló szalagok eggyé forrtak össze – hasonló az összetartozás az Árpádban is
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Ember ugyanis ritkán éri el ezt a kort, de egy intézmény annál könnyebben. A születésnapi bulihoz pedig minden adott volt: a lelkes szervezők, tanárok, diákok, a már elért sikerek, az ünnepi pompába öltöztetett aula, a jó zene és persze a minderre fogékony vendégsereg. A nyitány – szakmai szemmel – a rendvédelmi, honvédelmi és katasztrófavédelmi ágazatok szakembereit szólította meg: ekkor a rendészetet tanulók gyors egymásutánban vágták kijelölt társukat a földhöz – önvédelmi bemutató címszó alatt. A súlyos mozzanatokat követően az is kiderült: jövőre honvéd kadét képzést indít az iskola.

Saját tervezésű darabok, „saját” modellek
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Mennyi ember kötődik ehhez az iskolához! – tekintett egyszerre a jelenbe s a múltba Cser-Palkovics András polgármester. Hiszen – fejtette ki – nemcsak azok őriznek emlékeket az intézményről, akik ide jártak, itt tanítottak, itt dolgoztak, de azok is, akik az ő hozzátartozóik voltak, vagy egy-egy alkalommal az épületbe látogattak. Az iskola falai hozzájárultak a személyes sorsok, emberi történetek, érzések alakulásához. Minderre – a 135. évforduló alkalmából – már egy emléklap is emlékeztet, melyet Szereminé Hegedűs Krisztina igazgató vett át.

– Az, hogy ebben az intézményben tanárok és diákok közösen dolgoznak, állandó. A cél is a régi: az, hogy diákjaink a társadalom számára hasznos emberek legyenek, és későbbi életükben önállóan is boldoguljanak – szólt az intézményvezető. Hozzá Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, az „Árpád” korábbi pedagógusa is csatlakozott. Beszédében örömmel emlékezett vissza arra, hogy bár az iskolának sok neve volt, a megye szakoktatásában mindig is kiemelkedő szerepet töltött be.

Tényleg magasra került a léc!

A magas minőség, a modern pedagógia és az új befogadása mind olyan hívószó, kifejezés, amely jellemző erre az intézményre.

Persze ezeket a jelzőket illik alátámasztani. Örömhír, hogy ezt a kihívást a születésnapi esten sikerrel teljesítették a résztvevők: volt itt szavalat, zongoraszó, szalagos koreográfia, énekes elringatás, tánc és javában divatbemutató – a többek között díjazott, elismert ruhakölteményekből. Ezenfelül tudták-e, hogy a Vörösmarty Színház kezdeményezéséhez, amelyben a város középiskolásai ismert irodalmi műveket állítanak színpadra, az „Árpád” is csatlakozott? S azt, hogy 2017-ben ők adták a Lúdas Matyi legjobb libáját? Hogy 2018-ban megszerezték (a Toldi előadásakor) a zsűri elnökének különdíját? Idén pedig a legeredetibb ötlet és a legjobb Odüsszeusz címet? Mindezt úgy, hogy külön színjátszókör nem működik az iskolában. Tényleg magasra került a léc!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában