Az órásmester öröksége

2019.03.27. 11:30

Kovács Jenő tudott bánni az idővel, precízen dolgozott

Szerdán lenne hetven éves Kovács Jenő, a város legendás órásmestere. Emlékét fiával, Kovács Andrással idézzük.

Bokros Judit

Kovács András, az órásmester Kovács Jenő fia és a család ápolja az örökséget

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egész életét meghatározta az időmérők szeretete. Érdeklődése az órák iránt gyermekként alakult ki: mozdonyvezető édesapját figyelte, aki hobbiból javította az órákat. A fiú idővel professzionálissá fejlesztette tudását, s az órák javításának, gyűjtésének szentelte életét. Közben nagyokat álmodott, és ezek az álmok lassan meg is valósultak szeretett városában,Fehérváron. Kovács Jenő órásmesternek 67 év jutott a földi időből, de a közel hét évtizedet nagyon jól osztotta be, sokat tett a közösségért, amelyben élt, maradandó emlékeket és hatalmas tudást hagyott maga után. Családot is alapított, amelyből két fia közül a fiatalabb, András viszi tovább az órásmesterséget, megörökölve édesapja fizikai és szellemi hagyatékát. Kovács András már beleszületett az „órás közegbe”, gyerekként is szeretett bíbelődni a szerkezetekkel.

Toronyórák készítésével is foglalkozott

Számos jelentős munka mellett a Virágóra jelenlegi szerkezetének elkészítése is Kovács Jenő nevéhez fűződik, s a karbantartást is évtizedeken át ő végezte. E munkába bevonta fiát is. András úgy emlékszik: a kilencvenes években, diákként még 3-4 tanulóval dolgoztak együtt a család Kossuth utcai műhelyében. Ekkor a fiatalok jártak ki ellen­őrizni a Virágórát, amikor pedig édesapja a szerkezettel bíbelődött, András mindig ott sürgött-forgott körülötte, már az otthoni műhelyben. Ez aztán rendszerré, közös programmá vált, s Kovács Jenő haláláig együtt végezték a karbantartást. Három éve ez már a fiú dolga. Most is évente kétszer szán időt a munkára: ősszel, amikor leszereli, és tavasszal, amikor visszahelyezi a szerkezetet. Van azonban mindennapos feladat is: ellenőrizni kell, minden rendben van-e, nem állították-e el a mutatókat, pontosan jár-e az óra.

Kovács András, az órásmester Kovács Jenő fia és a család ápolja az örökséget
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A legendás órásmester szak­üzletének működtetése és a Virágóra karbantartása mellett toronyórák készítésével is foglalkozott: Fehérváron és szerte az országban közel 170 toronyóra kelt új életre munkájának köszönhetően. Az ő nevéhez köthető továbbá a fehérvári Csitáry-kút harangjátéka is.

Kovács Jenő azonban a legnagyobb értéknek, fő művének az általa megálmodott és társalkotókkal létrehozott Kossuth utcai Órajátékot tartotta. Ezt 2002-ben avatták föl, azóta csodálhatják meg a helyiek és az ide látogató turisták a naponta többször megszólaló szerkezetet a történelmi alakokkal, érettségi idején pedig a diákévekhez kötődő figurákkal.

Kovács Jenő az utolsó pillanatig aktív, segítőkész ember volt
Fotó: FMH Archív

A terv már az 1980-as évek óta érlelődött, ám meg kellett egyezni a megvalósításhoz szükséges épületben, s végül, hosszas levelezések, szervezések, majd a ház felújítása után elkészült az Órajáték, amelynek azóta is a csodájára járnak.

Ezután néhány évvel, 2009-ben nyílt meg az Óramúzeum, ugyanannak az épületnek az aljában. Ez volt Kovács Jenő második nagy álma, vágya, hiszen itt be tudta mutatni az általa a ’70-es évek óta gyűjtött órákat, szerkezeteket.

Az órásmester fő művének a fehérvári Órajátékot tartotta
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Mindig elvégezte a rá bízott munkát

A több mint háromszáz időmérőt őrző múzeum előzetes bejelentkezés alapján fogad csoportokat, szakszerű vezetéssel mutatják meg az órákat. András szeretné, ha állandóan nyitva tartó kiállítóhellyé válhatna a hely. Édesapjára – aki az utolsó pillanatig nagyon aktívan élt – így emlékszik: végtelenül precíz ember volt, aki százszázalékosan foglalkozott azzal, amibe belekezdett. Az idejét igen jól be tudta osztani, annak ellenére, hogy rengeteg volt a teendője. Számára mindig a hozzá forduló ember volt a legfontosabb, akár szakmai kérdésről, akár egyéb fontos társadalmi ügyről volt szó. Tudott rangsorolni, és mindig elvégezte a rá bízott munkát.

András a mai napig sok visszajelzést kap édesapja kapcsán. Az különösen nagy örömmel tölti el, amikor olyan óraszerkezetet visznek hozzá, amelyet még édesapja javított. Lánya, az egyik unoka a napokban írt a nagyapa munkásságáról részletekbe menő értekezést egy pályázatra. Ebből is érzékelhető, milyen gazdag életutat járt be Kovács Jenő, és milyen jelentős örökséget hagyott maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában