Mindennél fontosabb a közlekedők biztonsága

2019.03.11. 11:30

Három ütemben tervezik kivágni az elöregedett nyárfákat a megyében

A megyében egy esztendőben átlagosan 300-400 darab útszéli fát termel ki a közútkezelő, ám ezzel szemben 1500-2000 csemetét ültet.

B. Kiss László

A társaság a megyében több mint 1300 kilométernyi, az országos hálózathoz tartozó utat kezel

Fotó: FMH Archív

Az 1970-es évek elején Fejér megyében a közutak mellé ültetett nyárfasorok állapota az utóbbi időben rohamos romlásnak indult. A fák túlkoros, a vágásérettségen túllépő, elöregedett kanadai nyárak. Sajnos az extrém időjárási körülmények miatt – a gyakori, hirtelen feltámadó, viharos szélben, illetve felhőszakadás esetén – az ilyen fák fokozottan veszélyeztetik az úton közlekedőket. Ezért ezen fasorokat ütemezetten szeretnék kitermelni, egyben gondoskodva a fasorok pótlásáról – tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától. Ilyen munka folyik jelenleg a 81-es főúton. A főúton zajló nagy kamionforgalom jelentősen lassítja a munkát, melyet három ütemben végeznek. 2018 tavaszán zajlott az első ütem. A harmadik ütemre várhatóan ősszel kerítenek sort.

A jogszabályok alapján egyébként maximum kétévente valamennyi közút mellett álló fát meg kell vizsgálni szemrevételezéssel. Ilyenkor a közlekedés biztonságát veszélyeztető fákat megjelölik. Pontos felmérés készül róluk, és a jelölés évének téli időszakára előirányozzák a fák kivágását, nyesését. A munkálatokat igyekeznek a vegetációs időn kívül végezni. Ez azonban sokszor akadályba ütközik, hiszen sem csapadékos időben, sem ködben, sem szélben nem végezhető a közút mellett ilyen munka forgalombiztonsági okokból. Emiatt előfordulhat, hogy a már hajtásnak indult fákat tavasszal kénytelenek vágni, ami nem a legszerencsésebb, de a közlekedők biztonsága az elsődleges cél – hangsúlyozta megkeresésünkre a közútkezelő. Azt, amikor pedig kifejezetten a vegetációs időben történik a favágás, a szigorú határidőhöz kötött útépítések indokolják.

A társaság a megyében több mint 1300 kilométernyi, az országos hálózathoz tartozó utat kezel
Fotó: FMH Archív

A megyében átlagosan egy évben a több százezres faállományból 300-500 darab kitermelése történik meg a közútkezelő által, és minden évben 1500-2000 darab új fát ültet a cég. A fasorokat próbálják a korábban kivágott fasorok helyére ültetni, de ez sokszor akadályba ütközik. Az új közszolgáltatókra vonatkozó jogszabályok ugyanis előirányozzák a közművezetékek állami területen való vezetését, ami a fasor helyét jelenti, és egyben annak szükség szerinti kivágását. Másik probléma a fasorok visszatelepítésénél a szomszédos szántóföldek tulajdonosainak reakciója az árnyékoló hatás és a földalapú támogatás esetleges megvonása miatt – fogalmaz a közútkezelő a megkeresésünkre adott írásos válaszában.

A megyében egyébként jellemzően a klímának megfelelő őshonos fajokat: juhar-, kőris-, platán- és hársfákat ültet a cég az állami utak mellé. Az utóbbi években számos új fasort telepítettek, így például a 6228-as jelű Dunaújváros–Seregélyes összekötő út, a 6307-es jelű Adony–Velence összekötő út, a 8111-es jelű Baracska–Alcsútdoboz összekötő út vagy a 6207-es jelű Adony–Velence összekötő út mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában