Kiberbűnözés

2019.03.19. 12:07

Hackertámadás érte a norvég Hydrót, a fehérvári gyár is érintett (frissítve)

A támadás hétfőn este kezdődött és az éjszaka folyamán tetőzött.

Elekes Gergő, Sági Zoltán

Állítólag a manuálisan végezhető munkákkal nem álltak le

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Reuters hírügynökségen megjelent közlemény szerint a cég legtöbb informatikai részlege érintett a támadásban, így manuális termelésre álltak át a hiba kijavításáig, melyen a cég munkatársai jelenleg is gőzerővel dolgoznak.

Frissítés

Kibertámadás miatt leálltak a világ egyik legnagyobb alumínium gyártója, a Norsk Hydro IT rendszerei – beleértve annak magyarországi, fehérvári termelőüzemeit is. Olyannyira, hogy a cég honlapja is elérhetetlenné vált.

Kedden délelőtt kaptuk az információt, hogy a Hydro hackertámadás miatt leállt. A cég első körben sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést, így a helyszínre siettünk.

Ez az üzenet fogadja azokat, akik a Hydro oldalát próbálják megnyitni.

Egészen pontosan a cég főbejáratához, ahol a késő délelőtti időpont ellenére is nagy volt a jövés-menés. A Hydro közvetlenül megkérdezett dolgozói elhárították a válaszadást, ám a főkapu mellett kialakuló kisebb csoportosulásokból kihallatszó mondattöredékek egyértelművé tették az információ megalapozottságát.

„Állítólag zsarolóvírus” – „Igazi jutalomszabadság” – „Lehet, hogy nálunk is három napig tart majd…”

– hangzottak ki a körből a mondattöredékek, míg végül az egyik csoportból kiváló férfitól szemtől szemben megkérdeztük – igaz, hogy leállt a gyár? – Igen – válaszolt kis szünet után, megfontolva, hogy vélhetően amúgy is mindent hallottunk.

Röviddel 12 óra előtt aztán a cégtől is visszahívtak minket azzal, hogy a központi, azaz globális kommunikáció által kibocsátott egyetlen elérhető híradás a Reuters-é – amelyet azonnal elő is kerestünk. A reggel 8:45-kor Oslóban kibocsátott közlemény szerint a Hydro IT rendszerei a legtöbb üzleti területen találatot kaptak a kibertámadás során, amelynek erejét – ott, ahol lehetséges – manuális üzemre való átállással kívánják mérsékelni, miközben folyamatosan dolgoznak a támadás hatásainak semlegesítésén. Azonban – amint a közlemény március 19-én reggel 9 óra előtt kicsivel zárult – egyelőre a kibertámadás által elért területek teljes kiterjedése sem ismert.

Állítólag a manuálisan végezhető munkákkal nem álltak le
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

14:35

A Hydrotól megtudtuk, hogy 15 órakor globális sajtótájékoztatót fognak tartani a támadással kapcsolatban, melyet ezen a linken lehet élőben követni.

18:37

A norvég Hydro hivatalos sajtóközleménye itt olvasható:

Mint a cég oslói sajtótájékoztatóján kedd délután elhangzott: a helyzet komoly, zsarolóvírus fertőzte meg a cég számítógépes rendszereit, a Hydro azonban nem fizet. Egyelőre a biztonsági mentésekből próbálja helyreállítani az intakt állapotot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában