egyetlen ember jó szándéka mit érhet el

2019.03.14. 20:00

Fridrich Margit emlékére rendeznek minden évben szavalóversenyt Pusztaszabolcson

41 éve, 1978-ban foglalták jogi keretekbe a Fridrich Margit Szavalóversenyt. Azóta minden tavasszal megrendezik a helybeli középiskolában.

Sági Zoltán

Czöndör Mihályné, a zsűri elnöke köszönti a versenyzőket

Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Fridrich Margit 1901-ben született Székesfehérvárott. Édesapja hentes és mészáros volt a Sütő utcában. Ott vezette családi fűszerüzletét is. Margit az Árpádházi Boldog Margit (mai Teleki Blanka) Gimnáziumban tanult, majd a soproni tanítóképzőben szerzett oklevelet. A nyugat-magyarországi tanítóévek után, a háborút követően Pusztaszabolcson telepedett le. Az irodalom közelségében töltött évtizedek után 1978-ban eladta házát és Sopronba, a Nyugdíjas Pedagógus Otthonba költözött, ám egy 1978. március 1-jén kelt közjegyzői okirat szerint 113 ezer forintot helyezett letétbe, hogy e pénz – mint ő fogalmazott – „segítse a Fejér megye közoktatási intézményeiben folyó kulturális munkát, esztétikai nevelést, a tehetségek kibontakozását, a magyar irodalom teljesebb megismerését, a magyar költészet megszerettetését és édes anyanyelvünk kincseinek ifjú szívekbe ültetését”.

Az alapítvánnyal kapcsolatban Kádár Béla, a pusztaszabolcsi középiskola akkori igazgatója az alábbi nyilatkozatot tette a Megyei Művelődési Osztálynak: „Intézményünk hozzájárul és örömmel veszi, hogy a versmondókat jutalmazandó alapítvány megyei szintűvé váljék. Kérjük, hogy a versmondók versenye minden tanév tavaszán kimondottan iskolánkban kerüljön lebonyolításra.”

A 9 éves Fridrich Margit (áll) 1910-ből
Fotó: Archív

A szavalóversenyt immár több mint huszonöt éve az iskola egykori tanulója, az iskola magyar szakos tanára, Tánczos Krisztina vezetésével rendezik meg, hűséggel ápolva a hagyományokat. Az idők során a versmondás mellett színjátszással is kibővült a program.

A most március 7-én megrendezett Fridrich Margit Megyei Szavalóversenyen 44 diák vett részt. 17 a Szabolcs Vezérből és 27 Fejér megye más középiskoláiból: a Telekiből, a Bugátból, a dunaújvárosi Bánkiból, a Rudasból, a Széchenyiből, Érdről, a kápolnásnyéki Vörösmartyból és a velencei Entz Ferencből. A zsűriben helyet foglalt Kármán Veronika, magyar–ének szakos tanárnő és Jakab Anita, az intézmény 13. évfolyamos diákja is, elnöke pedig Czöndör Mihályné, a pusztaszabolcsi középiskola tantestületének örökös tagja volt.

Czöndör Mihályné, a zsűri elnöke köszönti a versenyzőket
Fotó: Sági Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Fridrich Margit alapítói kikötésének megfelelően a versenynek két fődíjasa van – az egyik mindig a pusztaszabolcsi középiskolából. Idén a Szabolcs Vezér Középiskolából fődíjas Santavecz János lett, a különdíjat pedig Sohár Kristóf kapta. A Fejér megyei diákok közül első lett Pályi Stefánia, Tauser Gerda pedig különdíjat kapott.

– 1984 óta követem a Fridrich Margit Szavalóversenyt – mondta el Czöndör Mihályné, akitől megtudtuk: egy alkalommal Jókai Anna írónő volt a zsűri elnöke, s e találkozás felejthetetlen emlék maradt számára. – A verseny kezdetektől olyan – nyugtázta az örökös tantestületi tag –, mint amilyennek Fridrich Margit megálmodta: édes anyanyelvünk kincseit ülteti el az ifjú szívekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában