egyedülálló hagyományőrzés

2019.03.05. 16:24

Csodálatos időben tikverőzhettek a mohaiak

A száznál is több éve létező hagyományt idén is megtartották Mohán, így a 2019-es év sem maradt tikverőzés nélkül.

Tringli Alexa

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A tavalyi hózáporos, fagyos-szeles időnél jóval barátságosabb napra esett az idei húshagyó kedd. Ragyogó napsütés és fánkillat fogadta a faluba érkezőket, némi kutyaugatással tarkítva. Az egészségház udvarán már készültek a szervezők, fánkkal, meleg teával várták az egyre hömpölygő gyerekáradatot. Rengetegen vettek részt az eseményen, a tavalyi évhez képest megháromszorozódott, megnégyszereződött a tömeg. Nem csak óvodások, kisiskolások jöttek el, rengeteg tinédzser és fiatal pár is kiélvezte a hamvazás adta előnyöket: szépséget és termékenységet varázsló hatást tulajdonítanak ennek ugyanis. Az alakoskodók zsíros hamuval kennek meg mindenkit: gyerekeket, az őket kísérő tanárokat, újságírókat és a faluban építkező munkások sem maradhattak ki a kormozásból. A legkisebbek kézen fogva kántáltak: Ké-rünk még! Ké-rünk még! Míg a nagyobbacskák már arra is koncentráltak, hogy a szelfin jól mutassanak. Bohókás, vidám ünnep ez, mely ékes példája annak, hogy miért kell a hagyományokat továbbra is életben tartani.

A Pesovár Ferenc által feljegyzett hagyományőrző napja szigorú elvek mentén halad. A tikverőzők csoportja 10-15 beöltözött alakból áll, melynek élén a szalmatörök dülöngél: fehér vászonruhájába több bála szénát tömtek, melytől a mozgása is darabossá vált. Mögötte a két lánynak öltözött fiatal fiú kendőben, szoknyában billegeti magát, kosarukba gyűjtik a házaknál kapott tojást, kolbászt. Őket őrzi egy csupa feketébe öltözött kéményseprő, míg kíséretük a nagyszámú, fekete álarcos, kenderszakállas, felszalagozott férfiakból áll. Ezeket az álarcokat, maskarákat a fiúk saját kezűleg készítik, de a szalagokat generációkon át őrzik, öröklik. Zsebüket teletömik a zsíros korommal, s hangos kurjongatással indulnak útnak. A kis csapat házról házra jár, ahol a tyúkok fenekét jelképesen elverik, a háziak arcát zsírral kevert hamuval megkenik, hogy szépséget és termékenységet varázsoljanak rájuk. Estére az összegyűjtött tojásokból hatalmas rántottát sütöttek az alakoskodók számára.

Élő videót készítettünk a helyszínen, melyen az egész hagyomány menetét végigkövethetik, a bemutatótól a sikongató gyerekeken át a tyúkok elporolásáig.

Teljes tudósításunkat szerdán olvashatják a Hírlapban és portálunkon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában