Tavaszi nagytakarítás

2019.03.07. 11:30

A jövő héten indul a rendszeres zöldhulladék-elszállítás megyénkben

Egyre inkább úgy tűnik, itt a tavasz, így sok udvaron és kertben megkezdődik a takarítás, rendrakás. Óhatatlan, hogy zöldhulladék keletkezik, amelyet jelenleg az érvényben lévő tűzgyújtási tilalom miatt nem lehet elégetni. Jó tudni, hogy a Depónia elszállítja ezt is.

Borsányi Bea

Jelenleg tilos égetni Székesfehérváron: minden évben a közgyűlés határozza meg azt az általában egyhetes időszakot, amikor a tiltást ideiglenesen feloldják

Fotó: shutterstock

Ahogy azt már többször leírtuk, a tavalyi évben a Depónia Kft. minden ügyfelének levélben elküldte az éves hulladékszállítási naptárt, az edényazonosító matricát, valamint az erre az évre érvényes zöldhulladék-matricákat is. Ezek száma településenként változik, attól függően, milyen közszolgáltatási szerződése van egy településnek a szolgáltatóval.

Március 15. és december 15. között viszik el a felmatricázott zsákokat

Aki úgy gondolja, nem elegendő a kapott matricák mennyisége, 390 forintos darabáron vásárolhat is a Depónia ügyfélszolgálatain, illetve a kijelölt helyeken. Ezeknek a matricáknak nincsen érvényességi ideje, korlátlanul felhasználhatók. Ahhoz, hogy megtudják, árulnak-e az adott településen és hol zöldhulladék-matricákat, a szolgáltató honlapján a címlapon található településkeresőben válasszák ki a település nevét. Az elszállíttatni kívánt zöldhulladékot bármilyen színű, legfeljebb 110 literes áttetsző zsákban vagy kötegelve – maximum 70 cm hosszú, 50 cm átmérőjű – csomagként kell kihelyezni az utcára a kuka mellé az adott településre vonatkozó szállítási naptárban jelölt napok valamelyikén. A zöldhulladék egyébként a csalai hulladékkezelőbe kerül, ahol egy évig komposztálják, majd értékesítik. Ahogy arra Polónyi Dóra, a Depónia PR-vezetője felhívta a figyelmet, csak azt a zsákot vagy köteget szállítják el, amelyre rátették az érvényes zöldhulladék-matricát. A zöldhulladék gyűjtési időszaka március 15-ével kezdődik és december 15-ig tart. Zöldhulladéknak minősül értelemszerűen a lenyírt és összegyűjtött fű, az ágnyesedék, az összegyűjtött avar.

Jelenleg tilos égetni Székesfehérváron: minden évben a közgyűlés határozza meg azt az általában
egyhetes időszakot, amikor a tiltást ideiglenesen feloldják
Fotó: shutterstock

 

Három köbméterig ingyenes

Aktuális kérdés a tavaszi nagytakarítások megindulásával a lomtalanítás is. A települések többsége már nem szervez közös lomtalanítást, de minden vidéki vagy városokban családi házas övezetben élő depóniás ügyfélnek lehetősége van évente egyszer, előre egyeztetett időpontban lomtalanítást kérni, amely 3 köbméterig ingyenes. A bejelentést január 2. és szeptember 30. között lehet megtenni a 22/202-260-as telefonszámon. A városokban a tömbházas övezetekben viszont leggyakrabban a közös képviselő által meghirdetett időpontban és jellemzően ősszel lehet kitenni a felesleges holmikat, amelyek nem tartalmazhatnak veszélyes hulladékot.

A közelgő hosszú hétvégére való tekintettel Polónyi Dóra azt is elmondta, hogy március 15-én a hulladékszállítás a megszokott rendben zajlik, vagyis az érintett településeken kiürítik az aznap utcára kitett kukákat. Az ügyfélszolgálat, a csákvári, valamint a Fehérváron lévő Palotai úti hulladékudvar viszont zárva lesz, ugyanakkor a csalai hulladéklerakó 8 és 13.30 óra között nyitva tart, ám a veszélyes, valamint a fémhulladék átvétele szünetel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában