elég a három nap?

2019.03.05. 20:00

A házirendjében minden intézmény szabályozhatja, hány napot igazolhat a szülő

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete azzal a kéréssel fordult az oktatási intézményekhez, emeljék fel a szülő által igazolható napok számát.

Borsányi Bea

Sok iskolában már többet is igazolhat a szülő, mint 3 tanítási nap

Fotó: shutterstock

Vajon miért javasolják ezt és mi a gyakorlat a megyei intézményekben? Ennek jártunk utána. Az iskolákból való hiányzások háziorvosi igazolásának célja egykor az volt, hogy a közösségeket a fertőző betegségektől megvédjék. Mostanra a fertőző betegségek száma a korábbi töredékére csökkent, így már nem indokoltak a korábbi előírások – véli az egyesület. Szerintük a gyermekeket, akiknek állapotát a szülő jól meg tudja ítélni, nem kell feltétlenül minden esetben orvosnak látnia. Ám mivel az iskolák többsége egy tanévben legfeljebb három napot enged a szülőnek igazolni, a további napok igazolását – még ha nem is betegségről van szó – az orvostól várják. A felesleges várótermi várakozások azonban magukban rejtik egy valódi betegség kockázatát.

Nincs gond, ha az iskola és a szülő között jó a kapcsolat és a kommunikáció

Nos, utánajártunk

A szülők által igazolható hiányzások mértékét jelenleg minden esetben az intézmények házirendje szabályozza, nem törvényi előírás az a bizonyos három nap. Lapunk felkeresett néhány megyei általános és középiskolát és megkérdezte, mi a bevett gyakorlat és tapasztalat a hiányzások igazolásával kapcsolatban.

– A szülőnél jobban senki nem tudja, alkalmas-e a gyerek arra, hogy iskolába menjen aznap, de adódhatnak a családban olyan egyéb események is, amelyek egy adott napon fontosabbak az iskolánál. A szülőnek is érdeke, hogy a gyermeke jó helyen legyen, tanuljon, s amennyiben a szülőket az iskola partnernek tekinti, úgy ezzel ők élni és nem visszaélni szoktak – mondta el Bordács Lajos, a Lánczos Kornél Gimnázium címzetes igazgatója, aki azt is elárulta, ennek okán ők nem szabnak felső határt annak, hogy a szülő hány napot igazolhat. Tapasztalataik pedig azt mutatják, nem magasabb az iskolai hiányzások száma, mint máshol. Ugyanezt erősítette meg Ráczné Kálmán Anikó, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola intézményvezetője. Náluk évek óta az a gyakorlat, hogy a szülő öt alkalommal (és ezek lehetnek akár többnaposak is) adhat igazolást. Hogy miért?

Nos, a szülők amúgy is elviszik nyaralni, vagy síelni a gyermeket tanév közben, és ha az iskola nem engedi el a diákot, akkor a szülő szerez orvosi igazolást. Ez egy felesleges játszma. Egyébként a Telekiben is pozitívak a tapasztalatok a megnövelt, szülők által igazolható napok kapcsán. De hogy másik általános iskolát is felhozzunk példának: a Székesfehérvári Németh László Általános Iskolában is ötre emelték a szülő által igazolható napok számát.

Sok iskolában már többet is igazolhat a szülő, mint 3 tanítási nap
Fotó: shutterstock

 

Vannak azonban olyan iskolák, amelyek nem térnek el a háromnapos szabálytól

Nem mindenhol tértek el azonban az évtizedek óta bevett gyakorlattól. Bicskén például továbbra is csak három napot igazolhatnak a szülők, ám ahogy azt Butola Zoltán, a Székesfehérvári SZC Vajda János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatójától megtudtuk, ezt is csak abban az esetben tehetik meg, ha előre jelzik a hiányzást. Utólag csak orvosi igazolást fogadnak el.

Egyéb esetekben az osztályfőnök véleménye alapján az igazgató dönt arról, hogy a hiányzást igazolhatja-e a szülő, például egy szeptemberi nyaralás esetén. De természetesen ilyenkor is előre kell egyeztetni. Az igazgató azt is megemlítette, hogy az iskola igyekszik támogatni a szülői kéréseket. És mivel eddig nem érkezett sem szülői, sem tanári kifogás a rendszer ellen, ezért nem gondolkoznak annak megváltoztatásán sem. Vannak azonban olyan iskolák, amelyek jellegük és diákjaik összetétele miatt nem térnek el a háromnapos szabálytól. A szakiskolai rendszerben történő képzésben tanulók például a gyakorlatról csak táppén­zes papírral hiányozhatnak, hiszen az munkahelynek minősül. Az elméleti oktatásról azonban egyéni elbírálás alapján több napot is igazolhat a szülő, ám ott is elvárják, hogy lehetőség szerint előre jelezzen az iskolának. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a szakiskolák többségében a hiányzások, illetve azok igazolása, alapból nagyobb problémát jelent, mint egy gimnáziumban, vagy egy szakképzőben, így nyilván fel sem merül a régi gyakorlat megváltoztatása.

Igazolástól függetlenül a­zon­ban a törvény előírja, hogy amennyiben a tanévben meghaladja a 250 órát a hiányzások száma, akkor tanköteles tanuló esetében (ez most a betöltött 16 év) osztályvizsgát kell tenni. Amennyiben pedig az igazolatlan órák száma meghaladja a 10-et, úgy hivatalból értesíteni kell a jegyzőt, és a családvédelmi szolgálatot is az iskolának, 50 óra felett pedig megvonják a szülőktől a családi pótlékot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában