A cél a drogterjesztők megállítása és a biztonság

2019.03.19. 11:30

A fehérvári fiatalokat védi a szórakozóhelyek egyesülete

Megalakult a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete, amely a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel karöltve mutatta be első sajtótájékoztatóján, mire készül.

S. Töttő Rita

Kovács Zsolt rendőrkapitány, Steininger Antal, a Paraba tulajdonosa és Kovács Antal sajtótájékoztatón ismertették a minőségbiztosítási rendszer részleteit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Három fehérvári szórakozóhely összefogásával alakult meg a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete, amely mostantól tagjai közé vár minden fehérvári és környékbeli szórakozóhelyet, művelődési intézményt, művészt, szervezőt, előadót – ez volt a fő üzenete az egyesület első, hétfői sajtótájékoztatójának a Petőfi Kultúrtanszéken, ahol a rendőrség és a katasztrófavédelem képviselője is jelen volt.

Legfontosabb a biztonság

Az egyesület alapvető célja a rendezvényekre járó fiatalok biztonságos szórakozásának biztosítása, valamint a rendezvényhelyszínek és -szervezők közötti kommunikáció erősítése – fogalmazott Kovács Antal, az egyesület ötletgazdája, hozzátéve, hogy alapcélkitűzés továbbá a fiatalok kábítószer-fogyasztásának mérséklése, megszüntetése, elsősorban a prevenció és a terjesztők ellehetetlenítésének útján. Minőségbiztosítási rendszert hoztak létre, ősszel pedig tervezik egy applikáció bevezetését, amely szintén a fiatalok biztonságát szolgálja. Ez utóbbira azok a szórakozóhelyek kerülhetnek majd fel, amelyek vállalják az egyesület által szabott minőségbiztosítási rendszer meglétét – például a bekamerázást és a biztonsági elemek kiépítését. A tervek szerint a 18 év alatti fiatalok csak akkor léphetnek majd be az érintett szórakozóhelyekre, ha az applikáción bejelentkeznek, ez pedig – hangzott el a sajtótájékoztatón – a szülők számára jelent majd fontos fogódzót.

Kovács Zsolt rendőrkapitány, Steininger Antal, a Paraba tulajdonosa és Kovács Antal sajtótájékoztatón ismertették a minőségbiztosítási rendszer részleteit

Állandó partnerségben

Az egyesület állandó hatósági partnere a rendőrség és a katasztrófavédelem. Kovács Zsolt fehérvári rendőrkapitány fontosnak tartotta kiemelni: az együttműködés célja nem az, hogy az érintett szórakozóhelyeket feleslegesen vegzálják, hanem az, hogy hatásosan lépjenek fel a drogterjesztők ellen. Ebben segíthetnek majd a korábban említett belső kamerák, amelyek egyébként nem nyilvánosak, nem adják ki senkinek – erősítette meg Kovács Antal.

Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében pedig azt emelte ki: részükről a hangsúly a megelőzésen és a biztonságon van, ugyanis – ahogy fogalmazott – „mindenkit hazavárnak”. A cél, hogy egyetlen szórakozóhelyen se keletkezhessen tűz, vagy ha mégis, mindenki biztonságosan hagyhassa el a helyet. Az egyesület az összefogással azt a hozzáállást akarja erősíteni, hogy az üzemeltetők ezeket a biztonsági előírásokat betartsák.

Az egyesület minősítési rendszerének feltételei:

1; Együttműködés a hatóságok által lefolytatott eljárások során, munkájuk segítése, folyamatosan kapcsolattartás.

2. Házirend alkalmazása összhangban a hatályos jogszabályokkal (23/2011. (III.8.) Korm. rendelet). A házirend közzététele a helyszínen és online.

3. Az értékesített étel- és italáru származásának, összetevőinek 100%-os követhetősége.

4. Fémdetektor alkalmazása a beléptetésnél.

5. A rendezvény ideje alatt 100 vendégenként min. 1 fő biztonsági őr alkalmazása.

6. Minimum négyzónás, interneteléréssel rendelkező kamerarendszer üzemeltetése.

7. Megkülönböztető jelzés használata (karszalag, jegy) a 18 év alatti vendégeknél.

8. A befogadóképességtől függetlenül olyan beléptető rendszer alkalmazása, amely bármely pillanatban alkalmas a létesítményben tartózkodó létszám pontos megjelenítésére.

9. Valamennyi szabadba nyíló, menekülés szempontjából figyelembe vehető ajtó a menekülés irányába nyíljon és pánikzárral legyen felszerelve.

10.A menekülésre figyelembe vehető kijáratok felett mindenhol saját akkumulátorral rendelkező, világító kivitelű biztonsági jelzés legyen.

11. Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat követelményei szerint meghatározott tűzoltó készülék darabszám felett, a szabadba vezető kijáratok mellett kerüljön elhelyezésre egy-egy tűzoltó készülék.

12. A teljes személyzet részesüljön félévente egy alkalommal tűzvédelmi oktatásban és a tűzriadó terv gyakorlása is féléves időközönként történjen meg.

13. Évente egy, drogprevencióval kapcsolatos esemény megtartása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában