A nyugalom szigete

2019.03.02. 07:30

A fehérvári autista fiatalok nem henyélnek farsangkor sem

A megszokott intenzív módon pezseg az élet a Prohászkán, az Auti klubban.

Palocsai Jenő

A jelmezt felvenni könnyű, más bőrébe bújni nehezebb

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Ebben a lelkes kis csoportban nem gyermekek képzése, hanem autizmussal élő fiatal felnőttek fejlesztése folyik. Sok olyan lehetőség van, amivel edzeni lehet a szellemet és a testet, és ezekben nyújtanak nagy segítséget az itt dolgozó gyógypedagógusok. A fejlesztéseken túl az is fontos szerepe a klubnak, hogy ne zárkózzanak be a fiatalok az iskola után, hanem maradjanak közösségben.

A foglalkozások szünet nélkül zajlanak, és hamarosan tovább bővül a paletta.

A Fehérvár Travel Alapítvány támogatásának és a fiatalokkal foglalkozó pedagógusok elszántságának köszönhetően hamarosan elkészül egy új helyiség, ahova nagy szeretettel fog mindenki benyitni. Az új szenzoros szobában alkalma nyílik a fiataloknak megtapasztalni az érzékelés észlelésén keresztül a tudatos önmegfigyelést és a választékos kifejezést, mindezek mellett kellemes relaxációt is nyújt majd a számukra. Puha felületek, meleg burkolatok és kellemes, halk zene teszi majd meghitté ezt a folyosó végébe rejtett búvóhelyet. Nem lehet és nem is kell folyton pihenniük, ezért a nyugalom szigete egyben a fejlesztés egyik színtere is lesz, amint elkészül.

A jelmezt felvenni könnyű, más bőrébe bújni nehezebb
Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

Az egyéni és a csoportos foglalkozások célja a fiatalok szellemének szinten tartása, de minden más lehetőséget is érdemes megragadni. Ilyen például a farsang, ami egy remek alkalom a pedagógusok számára, túl a játékon. Kaifis Szabolcs, az Autiklub egyik motorja kérdésünkre elmondta: – A farsang kiváló lehetőség számunkra a mentalizáció gyakorlására. A jelmezekkel valaki vagy valami más bőrébe bújhatunk, ami azért is érdekes, mert más szemszögből láthatja a világot az, aki a jelmezt viseli. A farsangi programon az autista fiataloknak meg kellett személyesíteni azt a karaktert, akinek a bőrébe bújtak, majd pár mondatban el kellett mondaniuk, kik is ők ebben a jelmezben és mit szeretnének csinálni, eljátszani? A nem autisták, vagyis a neurotipikus emberek számára egyszerűnek tűnhet ez a feladat, de az autizmus sajátos jellegéből fakadóan ez komoly kihívás, és a fiatalok többsége sikerrel vette ezt az akadályt is.

A farsangot a klubhoz tartozó személyek, tagok, szülők és hozzátartozók családias hangulatban ünnepelték, szeretettel készült, házi fi nomságokkal. Azóta a jelmezek a szekrénybe kerültek: folytatódik a munka és a nyugalom szigetének kialakítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában