A bűnöket nem felejthetjük el!

2019.02.26. 07:00

Vírusra csepp igazság: a kommunizmus áldozataira emlékeztek Fejér megyében

Fejér megye és Fehérvár önkormányzata közös megemlékezést tartott hétfőn, a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján az Ötvenhatosok terén.

Majer Tamás, Tihanyi Tamás, Palocsai Jenő

Van, akinek a forradalmi terror, s van, akinek a lyukas magyar zászló a szívügye

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Ciszterci Gimnázium diákjainak műsora adta a rendezvény gerincét. Kezdésként Sztevanovity Zorán Volt egy tánc című dala csendült fel a hangszórókból. „Hófehér hajó úszott a folyón / S összesimult a fiú s a lány.” A dalra megalkotott tánckoreográfia különleges élménnyel ajándékozta meg az emlékezőket. A tért övező autó forgalom hangoskodása ellenére az ilyen eseményeken a jelenlévőktől – teljes joggal – elvárt példás magaviselet miatt feszesre húzott atmoszféra rezdüléseit csodálatosan találta meg Zátrok Dorottya és Mészáros Marcell tánca. „Hogyha férfi vagy, rejtsd el a könnyed / Mi lesz veled, ha a csatában jársz?” Egy pár életét táncolták el, akik életét a második világháború és a kommunista uralom egyaránt megtámadta. „Aztán jött az a rettegett autó / És a ház előtt halkan megállt / És a mama az ablaknál állva / Újra évekig apámra várt.”

Vírushoz hasonlította a kommunizmust

A gimnazisták sok prózával és versrészlettel mondtak ítéletet a kommunizmus felett. A szónok, Cser-Palkovics András polgármester nemkülönben. Vírushoz hasonlította a kommunizmust.

Van, akinek a forradalmi terror, s van, akinek a lyukas magyar zászló a szívügye
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ahogy a vírusok a testet, úgy rombolják a hamis eszmék a gondolkodást, a lelket. Mindezek a kórokozók nem tűntek el, arra várnak, hogy feledésünkön, tévedéseinken, közömbösségünkön vagy hanyagságunkon erőre kapjanak! Szükség van arra, hogy minden kor minden gyermeke megkapja az igazság cseppjeit – fogalmazott a városvezető, aki utalt arra is, hogy az Európai Bizottság elnöke, Jean- Claude Juncker – tavaly – részt vett Karl Marx szobrának felavatásán. Marxén, aki a forradalmi terror híve volt.

A bűnöket nem felejthetjük el!

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, felavatták és megkoszorúzták az egykor kifosztott Czeider család emléktábláját, amely az általános iskola homlokzatára került Nádasdladányban.

A település polgármesteréhez és a testülethez 2017-ben írt levelet a Czeider család leszármazottja, Balogh Istvánné, Czeider Margit annak érdekében, hogy kérje: az egykor a család tulajdonában lévő épület, a mai Gróf Nádasdy Ferenc Általános Iskola homlokzatára kerülhessen egy emléktábla. Később Simon László megyei kormánymegbízotthoz fordult, majd a helyi képviselők megtárgyalták a kérelmet és döntöttek, így február 25-én, a kommunista diktatúra áldozatainak idei emléknapján megható ünnepség után leleplezték a táblát.

Az egykori tulajdonos leszármazottai az ünnepélyes avatás után
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen Szekeres Zoltánné iskolaigazgató idézte fel múltat, az időszakot, amikor az épület szinte a település központjaként működött, bizonyítva a tulajdonos Czeider család szorgalmát és tehetségét, majd a kommunista terror időszakában, 1952-ben az ingatlant lefoglalták. Az ifjú diákok szép műsorát követően a leszármazottak nevében Balogh György lépett a mikrofonhoz azért, hogy köszönetet mondjon mindazoknak, akik hozzájárultak az avatás létrejöttéhez, lapunknak, mert riportban számolt be az egykor történtekről. Hangsúlyozta: a kommunista eszme hívei ma is közöttünk élnek és ma is ellenünk tesznek, ezért sem szabad elfelejteni az egykori bűnöket.

Gyertyák százmillió lélekért

Nem lehet visszaforgatni a történelem kerekét, de megemlékezni, nemet mondani a feledésre és fejet hajtani az ártatlan áldozatok előtt, azt igen. Hétfő este hatra várták a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából a megemlékezőket Martonvásáron. Az Emlékezés terére hívták össze azokat, akik az áldozatok emlékéhez méltó módon, gyertyát akartak gyújtani ezen a napon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában