A közlekedési beruházások is folytatódnak

2019.02.20. 07:00

Huszonegy fronton, több helyszínen zajlik fejlesztés Móron

A város vezetése a folyamatos fejlesztés mellet tette le a voksát. Nem törődnek a választási ciklus végével, kormánypárti és ellenzéki önkormányzati képviselők együttes erővel dolgoznak, hogy a település még vonzóbb legyen az odalátogatóknak, és még élhetőbb a lakosoknak.

Palocsai Jenő

A Móri Radnóti Miklós Általános Iskola új épületszárnyának látványterve Illusztráció: önkormányzat

Az energetikai beruházások lassan a végéhez érnek, így elkészül a zeneiskola és a tűzoltóság épülete is. Utóbbi felújításának nyertesei nem csak a lánglovagok lesznek, hiszen ez az épület ad otthont a móri hegyközségnek, a kerületi állatorvosnak és a falugazdászi iroda dolgozóinak is. A középületek felújításával kapcsolatos projekt 2006-ban indult, pályázati források nélkül, és több blokkból áll. Ezek egy része már befejeződött, a másik még várat magára. Ilyen a bölcsőde felújítása és átépítése. A védőnői szolgálat kikerült az épületből, mert a bölcsődei ellátás fejlesztésében két csoportszobával bővül az intézmény. Ezt a folyamatot nemcsak a határidő, hanem az érdeklődő szülők is sürgetik, mivel sok édesanya szeretne visszatérni a munka világába.

A közlekedési beruházások is folytatódnak. A városon átfutó gyűjtőutak egyben a város fő ütőerei is. A Dózsa, a Deák, a Bajcsy-Zsilinszky és a Széchenyi utca is része a fejlesztésnek.

A város legnagyobb terve az új vásárcsarnok kialakítása, a piac területének átépítése, ám ez másfél milliárd forintot meghaladó beruházás. A gazdaságfejlesztés keretében megvalósuló fejlesztés kapcsán csak a Móri bornapok után várható az első fizikai beavatkozás, mert a tervezés és az engedélyeztetés sok időt vesz igénybe.

Fenyves Péter polgármester elmondta, 21 projekt fut jelenleg a városban, melyek összértéke hozzávetőleg ötmilliárd forint, és mindegyiket be is tudja fejezni Mór, annak ellenére, hogy a költségek jócskán megemelkedtek. Ezek közül számos megvalósult, és sok most került a megvalósítási szakaszba, mint például az egészségügyi alapellátás javítása. A véradó állomás épületének átépítése hamarosan megkezdődik. A 150 millió forintos beruházásnak köszönhetően itt fognak majd dolgozni a gyermekorvosok, és ide kerül a védőnői szolgálat is.

A Móri Radnóti Miklós Általános Iskola új épületszárnyának látványterve
Illusztráció: önkormányzat

Száz százalékig önkormányzati pénzből kezdődik a posta épületének akadálymentesítése, ahova nemcsak rámpa, de lift is készül. A kivitelezés után a posta, a hivatalok, sőt az emeleti házasságkötő terem is elérhető lesz a felvonó segítségével.

A Szent István téri körforgalomtól a Kórház utcáig több új ferde parkoló, gyalogosvédő sziget és modern közvilágítás készül. Ez a beruházás körülbelül 200 millió forintba kerül majd. Tíz év statisztikája azt mondja, hogy a kilenc méter széles Dózsa utcán sok a gyalogosokat érintő baleset, ezért van szükség a védőszigetek kialakítására. Nem csak a nagy utak készülnek, hiszen a Futár, az Erkel és az Orgona utca is megújul.

A tervek nem feledkeznek meg a közösségfejlesztésről és a letelepedni vágyókról sem. Lesz a Vértes utcai parkban játszótér, s a száz százalékig ön kormányzati tulajdonú ingatlanok lehetőséget adnak a letelepedésre. A legkisebb telek 800 négyzetméter, így mindenki talál magának megfelelőt. Hozzájutni a 32 telek egyikéhez pályázat útján lehet.

Fenyves Péter elmondta: a hírekkel ellentétben a strand területére nem terveznek lakóparkot, továbbá az sem igaz, hogy a kórház belgyógyászati tömbjében munkásszállás lesz. Terv még nincs erre az épületre, de a Fejér Megyei Szent György Kórház ragaszkodik az épület gyógyászati célú működtetéséhez.

– Idén választások lesznek, és számot kell majd adnunk az elvégzett munkáról – tette hozzá a városvezető, de a tervekkel tovább kell látni. Törő Gábor országgyűlési képviselő sokat segített a források felkutatásában, az ő munkája is elengedhetetlen volt ahhoz, hogy ilyen jól szerepeljen Mór.

Ebben az évben tehát építkezések, vízelvezetés, a lakosság életkörülményeit javító fejlesztések, közvilágítás-korszerűsítés és illegális hulladéklerakók felszámolása szerepel a tervek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában