újraélesztési kurzusokat tart Major László orvos

2019.02.01. 14:00

Hogy legyen bennünk bátorság megkezdeni az újraélesztést!

Major László belgyógyász, a móri alapellátás ügyeletén dolgozik. Ősszel új önkéntes munkára adta fejét, avagy tapasztalatát és tudását: újraélesztési tanfolyamokat tart.

Majer Tamás

Esetenként az iskolákban is tanítják az újraélesztést. Az orvos szerint hatásosan 6-8 ember képezhető egyszerre

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Róma. Maratoni futás. Major László sokadik alkalommal teljesítette a távot.

– A verseny után rosszul lettem. Már magamnak diagnosztizáltam, hogy ez koszorúérkeringési zavar lesz. A kimenetelét nem tudhattam előre. Épp a Colosseum alatt voltunk, amikor elvesztettem az eszméletemet. Szerencsére voltak mellettem barátok, akik közül az egyik, a holland fiú történetesen mentőtiszt. Ő kezdett el újraéleszteni. Közel voltak a mentők, villámgyorsan megérkezett a segítség. Kórházba kerültem, kikezeltek, aránylag csekélyke károsodással megúsztam – elevenítette fel saját esetét az orvos.

Nos, hogy más is megússza, hogy más mellett is legyenek barátok vagy bárki, akinek a kezében, fejében benne van a tudás, az értő mozdulat, Major László tavaly ősszel újraélesztési tanfolyamok tartásába kezdett.

– Vásároltam egy ambubabát, amelyen lehet gyakorlatozni és egy használt projektort. Laptopom már volt, csak ennyi kell egy ilyen tanfolyamhoz – sorolta.

Major László egy római futóverseny után eszméletét veszítette, s egy holland fiatalember élesztette újra!
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Major László orvosként persze ilyen esetekkel élesben is találkozik, de ezen felül is rendszeresen részt vesz – szakembereknek tartott – újraélesztési tanfolyamokon. – Azok anyaga, illetve a magyar módszertani levél alapján oktatok. Nem oly’ bonyolult ez, nem olyan nagyon sok mindent kell megtanulni. Inkább gyakorlásra van szükség, hogy az emberek tudják, hogy pontosan mit kell csinálni, s hogy végig tudják gondolni, mi a teendők sorrendje, mi az, amit nem szabad elfelejteni, ha ilyen helyzetbe kerülnek, mint amilyenbe az én holland barátom került, amikor elveszítettem az eszméletem – magyarázta.

– Ilyen esetben mindenki egy kicsit pánikba esik, tehát legelőbb magunkon kell uralkodni. Aztán föl kell mérnünk a helyzetet, a helyszínt: nincs-e ott valami ránk nézve is veszélyes. Ezt már messzebbről, miközben megközelítjük a bajba jutottat, megtehetjük. Tájékozódjunk, hogy mutat-e életjelenségeket vagy sem! Ha nem, akkor rögtön a következő lépés: megpróbálunk segítséget hívni, mert egyedül nagyon kevés az esélye, hogy boldogulunk. Erre azonban nem tudunk sok időt szánni, neki kell állni a mellkasi kompressziókkal az újraélesztésnek! Lényeges: az új protokoll szerint nem feltétlenül fontos lélegeztetni. Sokan esetleg ódzkodnának attól, hogy egy vadidegent lélegeztessenek: az eredmények, tapasztalatok azt mutatják, hogy pusztán a mellkas megfelelő erővel történő nyomásával elő lehet idézni olyan légcserét, ami elegendő az életben tartáshoz – foglalta össze a tudnivalókat a doktor.

Esetenként az iskolákban is tanítják az újraélesztést. Az orvos szerint hatásosan 6-8 ember képezhető egyszerre
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Onnantól kezdve, hogy megtörtént a szívleállás és a légzésleállás, 4 percünk van, amíg meg tudjuk menteni, nemcsak a beteg életét, hanem – jó eséllyel – a szellemi képességeit, teljes épségét – fogalmazott az orvos, de hozzátette, hogy a 4 perc a helyzettől, a környezettől függően változhat, hűvös időben kicsit több időnk is lehet. Minden eset más.

Major László eddig Mór városában és annak környékén, illetve Budapesten tartott tanfolyamokat. Szívesen elmegy máshová is, akár munkahelyekre, családokhoz, baráti társaságokhoz. Elég egy kis szoba. Az ideális résztvevői létszám 6-8 fő, egy tanfolyam 3 órás. Nem kér érte fizetséget. A Facebookon az Újraélesztés nevű oldalon elérhető.

Általában szívinfarktushoz társul a szívleállás A szívbetegség, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás, kiváltképpen ezek együttese, mind-mind kockázati tényezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában