Kacsa és képviselőfánk voltak a főszereplők

2019.02.18. 17:30

Gasztroverseny a tanulók legjobbjai között Felcsúton

Szakmai ünnep is a hetedik éve megrendezett gasztroverseny a Letenyey Lajos-középiskolában, a kiváló szakács-, cukrász- és pincértanulók versengése. Izgalmas szakmai előadások is elhangzottak, míg a fiatalok alkottak.

Zsohár Melinda

Az aranyérmes Nagy Hanna

Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

Főszereplő feladatként szerepelt a szakácsoknak kacsa és a hal, a cukrászoknak a képviselőfánk és a piramis, a felszolgálóknak pedig a szabályos terítésen és tálaláson kívül kihívást jelentett a koktélkeverés és a tükörtálalás. A Bányai György igazgató által vezetett alapítványi iskola kiváló körülményeket nyújt a tanuláshoz, képzéshez, a gasztroversenyen is ideális adottságok mellett koncentrálhatnak a tanulók a versenykiíráshoz. Idén a házigazda kihívó intézmény vendégül látta a budapesti Szamos Mátyás, a kecskeméti Széchenyi István, a kaposvári Széchenyi István és a veszprémi Jendrassik-Venesz középiskolák növendékeit a három szakterületen való megméretésre.

Aranyat nyert Nagy Hanna szakácstanuló (balra)
Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

A verseny hevében megható látványt nyújtott a sok izgatott és igyekvő versenyző – ezek a fiatalok olyan képzettek és ügyesek már, mint sok felnőtt, akik régóta a pályán vannak. Ők a legjobbak, elhivatottságból választották az iskolájukat, ahol a legjobb mesterektől tanulhatnak. A felcsúti Letenyey-iskola szaktanára, a mesterszakács-séf Kocsonya Kálmán szervezte meg és készítette elő a sokrétű feladatokból álló versenyt. Nemrégiben jelent meg A mag című szakkönyve, amelyben nem egyszerűen recepteket közöl, hanem az ételkészítés egyedülálló eljárásait ismerteti – neves szakmabeli vendégek kértek tőle dedikált példányt. Saját könyvét dedikálta a helyszínen Lukács István, háromszoros Oscar-díjas mesterszakács és Varga Károly, többszörös olimpiai és világbajnok mesterszakács.

Gasztroverseny a felcsúti Letenyey-középiskolában – szakács-, cukrász-, pincértanulók versenyeztek Felcsúton a helyi alapítványi középiskola meghívására, immáron harmadik esztendeje
Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

A kacsa- és halétel kötelező feladata megmozgatta a fiatalok fantáziáját, merészen alkalmaztak sajátos ízeket és műveleteket, rotyogtak, forrtak, sültek párolódtak az étkek a különböző fázisokban a csillogó-villogó, roppant korszerű konyhákban azaz „műhelyekben”. Minden gép és eszköz rendelkezésükre állt, nem kellett megalkudniuk pótmegoldásokkal. Nagy sikert aratott a káposztás tésztával töltött csontozott sült kacsa, ami bizarrsága és neve ellenér igen ízletes fogásnak bizonyult. A képviselőfánk és a réteges lapokból álló, csokoládékrémes piramis hagyományos sütemények, ezeknél a hibátlan, harmonikus ízvilágot várta el a zsűri. A felszolgálóknál az eddigi versenyekhez képest újdonság volt a tükörtálalás, ami azt jelenti, hogy ketten, egyszerre végezzék a kínálást, tálalást, úgy, mint a kartáncosok. Igen látványos ez a terített asztalnál ülő vendégeknek, ám a pincéreknek csöppet sem könnyű feladat.

Míg folyt a verseny a Letenyey-iskolában, a Puskás Akadémia Sportkomplexumának egyik előadótermében Gundel János professzor, a neves dinasztia leszármazottja beszélt a magyar gasztronómia fűszereiről, s a séf kertje címmel ehető zöld növényeket hozott magával kóstolónak Pálinkás György. A zsűri elnöke, Mészárosné Kelemen Beatrix köszöntötte a jövő vendéglátó, turisztikai és gasztronómiai reménységeit. A csúcspont természetesen az iskola ebédlőjében feltálalt étel, ital, sütemény s a hozzá szintén a felszolgálók által kiválasztott borok kínálása volt – itt konkrét értelemben véve is a puding próbája az evés.

A versenyen szakács és cukrász kategóriákban első helyezést ért el a házigazda Letenyey-iskola csapata, pincér kategóriában a veszprémi csapat vitte el az első díjat. Keszeg Réka és Nagy Hanna felcsúti szakácstanulók arany oklevelet kaptak, a veszprémi Bognár Brigitta és Borbély Kristóf Balázs a pincértanulók első díját nyerték el. Cseh Kincső s Székely Vivien Erzsébet felcsúti cukrásztanulók szintén a hazaiak dicsőségét szerezték meg az arany oklevéllel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában