Diákok készítik, összegyűjtve a helyi értékeket

2019.02.22. 07:20

ÉrtékPiramis épül Pusztaszabolcson

A Művészetek Völgyéből indult az a kezdeményezés, amelynek mintájára most helybeli diákok is akcióba lendültek, hogy elkészítsék saját értékőrtársasukat.

Czöndör Mihályné, Sági Zoltán

Nem is olyan egyszerű a stratégia Fotó: Czöndör Mihályné

Az első ÉrtékPiramis társasjátékot 2017-ben a Művészetek Völgyében, Taliándörögdön a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért (Köszi) Bázis KincsesHázában fejlesztette a Népfőiskola Műhely csapata Stumpf Rebeka vezetésével. Az eredeti ÉrtékPiramis alapját a helyi, középső szintjét pedig a Veszprém megyei értékek adták – a csúcson a hungarikumokkal. A pusztaszabolcsiaknak megtetszett az ötlet, így elhatározták, hogy a dörögdiek segítségével ők is elkészítik a maguk ÉrtékPiramisát – helyi és Fejér megyei értékekkel.

A József Attila Általános Iskola 12 közreműködő diákja a múlt héten nagy izgalommal vetette bele magát a Köszi értékőrei által vezetett műhelymunka első találkozójába. Kezdésként Hoffner Tibor, a program vezetője filmvetítéssel elevenítette föl a két település között immár öt évre visszatekintő kapcsolatot. Ezután az eredeti társasjátékkal, annak szabályaival ismerkedtek a pusztaszabolcsi iskolások, akik a taliándörögdi témákat még csak tippelgették, a Veszprém megyei értékeknél kezdtek magukra találni, a hungarikumoknál pedig már kiválóan teljesítettek.

Nem is olyan egyszerű a stratégia
Fotó: Czöndör Mihályné

Ezután a résztvevők véleménye és szavazatai alapján döntöttek arról a 6 helyi és 6 Fejér megyei értékről, amelyet a leendő társasjátékba fognak bedolgozni. Közülük a gyerekek kettesével vállaltak egy helyi és egy megyei értéket, amelyek mindegyikéhez fényképet készítenek, és kidolgozzák a kérdéseket. Munkáikat végül összesítésre elküldik a csapatmunka vezetőinek. A következő műhelymunkán már az általuk összeállított kérdésekkel próbálják ki a társasjátékot, javítják és véglegesítik, aztán mehet a nyomdába.

Több helyi ÉrtékPiramist is rendelnek, hogy jusson az iskolákba, az idősek napközi otthonába, a művelődési házba és a könyvtárba is. A program a Pusztaszabolcsi Hagyományőrző és Hagyományteremtő Alapítvány pályázatának keretében zajlik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában