A Szabadművelődés Házában

2019.02.25. 07:30

Díjátadással indult a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki mit tud? versenye

A Szabadművelődés Házában vasárnap délelőtt 10 órakor került sor a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki mit tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitójára és díjkiosztójára.

Sági Zoltán

Művészetelméleti vita a különdíjas orgonás kép előtt

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Az egybegyűlteket Kiss Dorottya, az intézmény igazgatója köszöntötte, a tárlatot Dienesné Fluck Györgyi idősügyi tanácsnok nyitotta meg. – A szellem frissességét bármeddig megtarthatjuk, ha akarjuk. Önök azon szerencsésekhez tartoznak, akiken az idő nehezebben talál fogást – fogalmazott a képviselő, a tárlat anyagát elkészítő alkotókra utalva. A megnyitón a zsűri tagjai: Baboth Dóra néprajzkutató és Schrenk Rita Anna képzőművész szintén értékelték a beérkezett és kiállított pályaműveket. A néprajzkutatótól megtudtuk, az idei újdonságot a vert csipkék jelentették, amelyek az előző években még nem voltak jelen a pályázati anyagokban.

A képzőművész pedig hozzátette: a leg­gyakoribb festői témák idén is a csendélet és a tájkép tárgy­köréből kerültek ki, vélhetően azért, mert e realisztikus témák a legkedveltebbek az otthoni enteriőrökben is. Folyamatosan vannak azonban olyan, kísérletező kedvet tükröző pályamunkák is, mint a kerámia, a fafaragás vagy a selyemfestés. A megnyitó zárásaként Szabóné Miklós Eszter versmondó József Attila egy versét szavalta el. A végezetül sorra kerülő díjkiosztón a zsűri 10 különdíjat, 29 oklevelet és 3 emléklapot adott át az alkotóknak.

Művészetelméleti vita a különdíjas orgonás kép előtt

Röviddel a kiállításmegnyitót követően, 11 órakor megkezdődött a Ki mit tud? első bemutatónapja is. A 13:30-ig tartó első etapban 12 pályázó produkcióját értékelte a zsűri, a délutáni szakaszban pedig még további 22 fellépő következett. A program március 3-án, vasárnap 10 órától folytatódik, majd a bemutatók március 10-én zárulnak. A három alkalommal összesen közel 110 produkciót láthat a közönség hangszeres, énekes, vers- és prózamondó, színjáték és tánc kategóriában.

Borsányi Veronika Darvas Szilárd verset szavalt
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A versengők sokaságából a háromfős zsűri: Bakonyi István, Varga Júlia és Bécsiné Krämer Ágnes választja ki a továbbjutókat, akikkel a március 31-i, Vörösmarty Színházban rendezett gálán találkozhat ismét a közönség. A vasárnap megnyílt kiállítás a gála napjáig tekinthető meg a Szabadművelődés Háza földszinti kiállító­termében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában