Bár a tervek elkészültek, még várják a javaslatokat!

2019.02.19. 14:00

Történelmi múltunk végigkísér: emlékhely és kikapcsolódás a Csúcsos-hegyen

A 2022-es Aranybulla-emlékévhez kapcsolódva megújul a Csúcsos-hegy, vagyis az Aranybulla-emlékmű és környéke – adtuk hírül korábban. Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Szanyi-Nagy Judit

Vészesen közeledik az Aranybulla-emlékév, amelyre nemcsak Székesfehérvár, de az egész ország büszke lehet: 2022-ben lesz nyolcszáz éve, hogy a névadó okiratot kiadták. A jeles apropó kapcsán a megyeszékhelyen már évekkel ezelőtt elkezdődött a program(sorozat) megtervezése; az Árpád-ház program keretében pedig az önkormányzatin kívül állami támogatás is érkezhet a megvalósításhoz.

– A Csúcsos-hegy a fehérváriak, ezen belül is főleg a fiatalok kedvenc találkozóhelye. Télidőben sokan szánkóhelyként használják a helyszínt. Reméljük, a városrész lakói is örülnek majd a megújulásnak, hiszen ez a mindennapokban is érintheti őket: a Nagyszombati, Prónai és Oszlányi utcák egyaránt közelebb kerülhetnek a felújításhoz, amelyre tudjuk, nagy igény van – magyarázta Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő, miért lehet fontos az öreghegyiek számára az emlékévhez kapcsolódó beruházás. Hozzátette: a bemutatott, ám egyelőre még csak elképzelt látványtervek alapján a nézőközönség elégedett a leendő kinézettel, funkciókkal.

Méltó és szórakoztató

Miről is beszélünk, amikor kinézetről, funkciókról szólunk? Lévén, történelmi jelentőségű helyről van szó (egyes források szerint ez az a Noé-hegy, ahol Pannóniában első helyként „sátrat vert” Árpád; a második világháborúban jelentős harci helyszín volt itt, valamint az emlékmű előtt egy tank állt a hegyen), a méltó környezet kialakítása elsődleges. Ezekre az eseményekre a tervek szerint információs táblák utalnak majd. De ugyanúgy fontos szempont az is, hogy az emberek jól érezzék itt magukat. Ennek érdekében az Aranybulla-emlékműnél (a jelenleg parkolóként funkcionáló terület helyén) egy rendezvényteret alakítanak ki, egy színpadként is alkalmas faburkolatú pihenőterasszal együtt. Az idevezető út megmarad, ám az a gyalogosok számára sokkal barátságosabb lesz, mi több, a megfáradt látogatók a Csúcsos-hegyen több ülőfelületen is megpihenhetnek majd. A díszlépcső a Nagyszombati úttól indulna – amely bár azt jelenti, hogy a hegy ezen oldalán megszűnik a szánkózási lehetőség, a másik oldalt az eddigi tervek alapján nem „bántják”.

Látványterv madártávlatból: a parkolóhelyek kialakítása mellett a parkosításra is ügyelnek
Fotó: A tervből

– Ahol nincsenek fák, de már nagyon fű sem, ott helyezkedik el a díszlépcső. A szánkózórész így Kisfalud felé megmarad, amelynek megtartását magam is szorgalmazom. Hiszen hol máshol lehetne Székesfehérváron belül szánkózni? – érvelt a szánkópálya megtartása mellett Öreghegy e területének képviselője.

A tervező a bemutatáskor elmondta: a fák, cserjék pótlását előtérbe helyezik, és ahol csak tudnak, természetes, helyi anyagokkal dolgoznak. A sétányokat például a közeli murvabánya alapanyagából alakítanák ki.

Csínján a térzenével

Horváth Miklós Csaba szerint helyi és nemzeti megemlékezésekre egyaránt alkalmas lesz a helyszín, ám a képviselő szeretné, ha az Aranybulla-emlékmű és környéke a későbbiekben egy turisztikai útvonalba is bekapcsolódna. Bobory Zoltán íróval, valamint Östör Annamária egészségügyi- és sporttanácsnokkal (Öreghegy másik körzetének képviselőjével) közösen régi tervük, hogy kialakítsanak egy ilyen, a Bory-vártól a Bánya-tón át a Csúcsos-hegyig tartó túraútvonalat. Így a teret nem kizárólagosan az ünnepi rendezvények idején használhatnák tömegek, sőt: örülnének, ha a fiatalok, valamint a művelődési házak, egyesületek és klubok tagjai is megtöltenék élettel a helyszínt. Mindez persze akár zenés rendezvényeket is jelenthet – csak csínján a hangerővel, hasonlatosan a Zichy-liget zenepavilonjához. – Azt már most látjuk: a helyszín több száz fős rendezvények lebonyolítására nem lesz alkalmas, de nem is ez a cél. Hanem az, hogy egy méltó emléket állítsunk Székesfehérvár történelmi helyszínén, s hogy akik ide kilátogatnak, szívesen tegyék ezt máskor is. Elsősorban tehát nem a rendezvényeket, hanem a miliőt célozzuk meg – szögezte le a képviselő, hozzátéve, éppen ezért szerepel egy kereszt is a tervrajzon, amely keresztény állam mivoltunkat hangsúlyozza.

Gyalogosbarát megközelítés
Fotó: A tervből

Kerékpárral, gyalog

A helyszínen buszmegállóval, buszparkolóval, valamint személygépkocsik és kerékpárok tárolására alkalmas hellyel is számolnak a tervezők.

– A Budapest–Balaton kerékpárút építése, megújítása tervben van, ez a kisfaludi részt különösen érinti: az utat várhatóan a sztráda felé eső oldalon alakítják ki, s abba a csomópontba csatlakozik majd, amelyet a multifunkcionális csarnok munkálataival egy időben újítanak fel. Így ezek a beruházások szerves egységet képeznek, a tervek kapcsolódnak egymáshoz, vagyis az Aranybulla-emlékmű közelében kerékpáros pihenő, ivókút és szalonnasütő kialakítását egyaránt elképzelhetőnek tartjuk – mutatott rá az összefüggésekre Horváth Miklós Csaba.

Nem a rendezvényeket, hanem a miliőt célozzák meg
Fotó: A tervből

Kilátásban a jövő

Az idei év az előkészületeké, így az önkormányzati (polgármesteri, képviselői) fogadóórákon és egyéb elérhetőségeken, például a főépítészi irodánál még javaslatokat tehetnek a lakosok. A Csúcsos-hegynél két éve elkezdődött a fásítás, valamint útfelújítás is történt – ezek a munkálatok beépültek a most bemutatott látványtervbe. A következő lépés az anyagiak beszerzése, s az itt ismertetett elemek beépítése az Árpád-ház programba. Nem mellesleg 2022-ben Székesfehérvár megalapításának 1050. évfordulóját is ünnepeljük, amely kiváló apropót jelenthet a szintén Öreghegyen csúcsosodó Millenniumi emlékmű környéke felújításának. A háromágúként emlegetett alkotást ugyanis 1972-ben a város ezredik évfordulójának alkalmából adták át.

– Az lenne az igazi, ha egy panorámakilátót is építhetnénk Öreghegyen. Természetesen a fákat meghagynánk, ez alapelv, azok fölé emelkedne a kilátó, úgy lehetne körbesétálni az építményen belül és gyönyörködni a panorámában a belváros vagy éppen a Velencei-tó felé nézve – gondolta tovább a fejlesztési lehetőségeket a képviselő. Hasonlóan a velencei Bence-hegyi kilátóhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában