KEHOP

2019.02.28. 15:47

Áramfejlesztőket és szivattyúkat kaptak az önkéntes mentőszervezetek

Kárfelszámoláshoz használható eszközökkel gyarapodott kilenc Fejér megyei önkéntes mentőszervezet.

Katasztrófavédelem

Fotó: Katasztrófavédelem

Az áramfejlesztőket és zagyszivattyúkat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tartott ünnepségen vehették át a szervezetek képviselői február 28-án. A rendezvény része annak az uniós projektnek, amelynek keretében idén országszerte összesen kétszáz önkéntes mentőcsoport jut új eszközökhöz, modern járművekhez és felszerelésekhez, valamint képzési lehetőségekhez.

Fotó: Katasztrófavédelem

Fejlesztési lehetőségekkel támogatja az önkéntes mentőszervezeteket a katasztrófavédelem. A támogatás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretén belül valósul meg, összesen 1 milliárd 500 millió forint értékben.

Az önkéntes szerepvállalás fontosságát emelte ki beszédében Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Az uniós projekt célja, hogy az önkéntes mentőszervezetek hatékonyabban készülhessenek fel a kárfelszámolás során adódó feladatokra, modern jármű- és eszközparkkal, korszerű tudással felvértezve kapcsolódjanak be a mentés, kárenyhítés és helyreállítás munkálataiba. E cél érdekében Fejér megyéből a járási és települési önkéntes mentőcsoportok képviseletében a fehérvári, a fehérvárcsurgói, a csákvári, a pázmándi, a velencei, a váli, a lajoskomáromi és a pentelei önkéntes tűzoltó egyesület, valamint az ercsi polgárőrség vehette át az eszközöket.

Fotó: Katasztrófavédelem

Összesen tizenegy áramfejlesztő és tizenegy zagyszivattyú talált gazdára az ünnepségen. Az önkéntes mentőszervezetek minden egyes beavatkozásukkal a hivatásos szervek munkáját támogatják, és ezzel is az állampolgárok biztonságát szolgálják – tette hozzá Magosi Lajos tűzoltó ezredes.

Fotó: Katasztrófavédelem

Az önkénteseknek nyújtandó támogatás a továbbiakban országosan negyvenöt terepjárót, ugyanennyi utánfutós quadot, valamint kétszáztíz utánfutót, húsz fűthető sátort, húsz reflektort, kilencszázhatvankét, tűzoltóknak való bevetési védőruházatot, valamint hatszáznegyven egyéni, speciális védőruhát tartalmaz. A pályázat keretein belül az új eszközök alkalmazásához kapcsolódó képzések is megkezdődnek a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, ahol húsz mentor felkészítése indult el. Május végéig a mentorok az ország minden részébe eljutnak, hogy helyben képezzék ki a mentőszervezetek önkénteseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában