Fenyegetettségérzés

2019.02.09. 08:00

A Károlyi-kormány és az egyház furcsa kapcsolatáról értekezett előadásán Tengely Adrienn

1918. október 31-én győzött az őszirózsás forradalom. Károlyi Mihály hozhatta létre az új kormányt.

Majer Tamás

Tengely Adrienn is felszólalt hétfőn a székesfehérvári tudományos konferencián

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Tengely Adrienn A Károlyi- és a Berinkey-kormány egyházpolitikája című, a megyeházán elmondott előadásán jegyze­teltünk. Három párt lé­pett koa­lícióra. Az egyik a mérsékeltebb Károlyi-párt, a másik egy törpepárt, a Polgári Radikális Párt, a harmadik viszont egy tömegpárt, a több százezres tagságot számláló Szociáldemokrata Párt volt. Az előadásból kiderült: az egyházak védekezésre rendezkedtek be, hiszen a kormánypártok programjában ott szerepelt a hitoktatás eltörlése, a szekularizáció és az egyházi iskolák államosítása. (Az iskolák döntő többsége egyházi volt.) S úgy általában, ostorozták az egyházakat, a reakció fő zászlóvivőjeként kiáltotta ki őket – főként – a szociáldemokrata propaganda.

Tengely Adrienn is felszólalt hétfőn a székesfehérvári tudományos
konferencián
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Hogyan védekeztek az egyházak az országban néhol papok meggyilkolásáig is fajuló atrocitások, a fenyegetettség és a bizalmatlanság miliőjében? A lojalitás hangoztatásával. Nem ideológiai alapokon nyugodott ez a lojalitás, hanem egyszerűen a további atrocitások elkerülése, illetve a belső béke megteremtése céljából, fejtette ki a szakember. A Károlyi-kormány valamirevaló egyházpolitikai intézkedése az egyházügyi kormánybiztosok kinevezése volt. Tengely Adrienn nézete szerint 1918 végére nyilvánvalóvá vált: a Károlyi-­kormány nem egyházellenes. Azonban 1919 januárjában – e hónapban Károlyi köztársasági elnök, párttársa, Berinkey Dénes kormányfő lett – a valós hatalom a szociáldemokratákhoz került.

Kunfi Zsigmond közoktatásügyi miniszter neki is ment az egyházaknak, s megsokasodtak az ellenforradalmi vádak velük szemben. Hogy mit tett volna még a Berinkey-kormány, nem tudható, ugyanis az 1919. március 21-i tanácsköztársaság elsöpörte őket is.

– A létrejött proletárdiktatúra minden olyan egyházellenes rendelkezést meghozott, amelytől korábban tartottak – mondta ki az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában