Ahol a segítő kézre szükség van

2019.01.24. 11:30

Fejér megyéből is érkezett pályázat a tanodai szolgáltatás támogatására

Ahhoz, hogy másoknak segíteni tudjanak, nekik is jól jön némi támogatás. Mezőszilason az idei évre vonatkozóan is pályáztak a tanoda fenntartására.

Szanyi-Nagy Judit

A mezőszilasi tanoda fiataljai sok helyre eljutottak: a helyi foglalkozások mellett Magyarország több településén, de még külföldön is jártak

Fotó: Horváthné Gogán Jolán

„Az új jogszabályok szerint 2019. június végéig minden olyan szolgáltatásnak tanodává kell minősíttetnie magát, amely eddig tanoda típusú szolgáltatást végzett” – értesültünk az MTI-ből, ahonnan azt is megtudtuk: a legutóbbi, tanodáknak szóló pályázati időszak lezárult.

Mi is a tanoda?

Kérdésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sajtó- és kommunikációs főosztályának munkatársai elmondták: 2019-től a tanoda is bekerül a gyermekek esélynövelő szolgáltatásai körébe, a gyermekvédelmi törvényben szereplő Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatás mellé. Mindezek alapján – a jogszabályban foglaltaknak megfelelően – a tanodáknak kötelezően biztosítaniuk kell a résztvevők tanulását, továbbtanulását, pályaválasztását és életpálya-építését elősegítő szakmai szolgáltatásokat, valamint az iskolai lemorzsolódást megelőző programokat. A felsoroltakon kívül a tanodák évenként egy alkalommal kötelezően elvégzik az egyéni fejlődést segítő méréseket, illetve megszervezik a szabadidő hasznos eltöltését segítő programokat és évenként legalább három, a tanodán kívüli sport- vagy kulturális programot, nyitott tanodai programot. A vállalt tevékenységek közé tartozik még, hogy évente legalább két alkalommal kötelezően családlátogatást tartanak, amelyről családlátogatási naplót készítenek, illetve évente legalább négy családi közösségi programot szerveznek.

Fejér kapcsolat

A mezőszilasi tanoda legutóbbi, kétéves ciklusa december 31-én zárult. Az „intézmény” november 1-jéig a Németh László Általános Iskolában kapott helyet, ám az új pályázati kiírásnak csak úgy tudtak megfelelni, ha a résztvevők a református templom mellett található civil közösségi házba költöznek.

A mezőszilasi tanoda fiataljai sok helyre eljutottak: a helyi foglalkozások mellett Magyarország több településén, de még külföldön is jártak

A „résztvevők” címke Lendvai Anikót mint szakmai vezetőt, Borza Vilmát és Zrínyi Mártát mint megvalósítókat, Kutasné Erzsébetet mint könyvelőt, Horváthné Gogán Jolánt mint projektmenedzsert és harminchárom hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket takar.

– Az előző időszakban a mezőszilasi fiatalokon kívül dégi, igari, igar-vámi és igar-vámszőlőhegyi gyermekek jártak hozzánk. Számos programot biztosítottunk nekik; a tanoda segítségével valószínűleg sok olyan helyre eljutottak, ahova talán egy ilyen támogatás nélkül soha nem sikerülne nekik – mesélte Horváthné Gogán Jolán projektmenedzser. – Szeretnénk, ha továbbra is megmaradna ez a lehetőség, mert a településünkön – és sajnos Mezőszilas környékén is – több olyan hátrányos helyzetű gyermek él, akiknek szinte ez az egyetlen esélyük az élményszerzésre – tette hozzá.

S hogy az előző időszakban jó munkát végeztek, mi sem mutatja jobban, mint az a – nem rövid! – lista, amely a tanoda eltelt két évének programjait tartalmazza.

Helyi szinten többek között az idősek otthonában és a nyugdíjasklubnál jártak, de ellátogattak például az ausztriai Dunakanyarhoz, Balatonfüredre, Balatonedericsre, Tapolcára, Rezire, illetve a veszprémi és a székesfehérvári püspöki palotába is. Mindezt teljesen ingyen, pályázati támogatásból.

Eredményre várva

Léteznek tehát olyan tanodaszolgáltatók is, akik már rendelkeznek tapasztalattal, s tevékenységük folytatásához az idei évre támogatást igényeltek. A pályázati időszak lezárult, igényeiket január közepéig jelezhették az intézmények – csakúgy, mint a mezőszilasi tanoda vezetése, ahonnan szintén jelentkeztek a hazai költségvetési forrásból finanszírozott pályázaton. Annyira tudatosan, hogy pályázati dokumentumaikat már decemberben benyújtották.

– A múlt év utolsó hónapjában meghirdetett 2,5 milliárd forintos keretösszegből mintegy 150–170 tanoda kaphat 12–15 millió forintot attól függően, mennyi gyereknek nyújt szolgáltatást – tájékoztattak az EMMI-től. Hozzátették, a pályázatok feldolgozása jelenleg is zajlik, azt pedig, hogy Fejér megyéből is érkezett pályázat, megerősítették lapunknak.

Kiegészítésképpen elmondták: Fejérben eddig Mezőszilason uniós forrásból, a Tanoda programok támogatása című projekt alapján működött tanoda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában