Elnöki tanácsadó poszton Ferencz Kornél

2019.01.09. 14:00

Hulladékgazdálkodási stratégia Polgárdiban

Hazánkban évente mintegy négymillió tonna települési szilárd hulladék keletkezik, amelynek csaknem kétharmada a háztartásokból származik.

V. Varga József

Galambos Dénes (balra), Ferencz Kornél és Dorkota Lajos Polgárdiban. A vegyesen gyűjtött hulladék előkezelésére komplex mechanikai- biológiai kezelőmű létesül Adonyban és előkezelő mű Székesfehérváron

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az európai uniós irányelvek szerint a hulladékgazdálkodás fontos részének tekintendő a termelődő szelektív hulladékok visszagyűjtési rendszere, a települési szilárd hulladék kezelése és hasznosítási aránya.

A hulladékgazdálkodás helyzetéről, az önkormányzatok, a közszolgáltatók és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. kapcsolatáról tartott szakmai fórumon részt vett Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Égi Tamás, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke és Ferencz Kornél, a Vertikál Nonprofit Zrt. képviselője.

Amint Ferencz Kornél lapunknak kifejtette: 2030-ra el kell érni a települési hulladék 65 százalékos, a csomagolási hulladék 75 százalékos arányú újrahasználatra történő előkészítését és újrafeldolgozását, a lerakásra kerülő települési hulladék arányának 10 százalékra való csökkentését, illetőleg az elkülönítetten gyűjtött hulladék lerakásának tilalmát.

A hulladékról szóló törvény, a települési hulladékkezelési közszolgáltatási díj megállapításának részletes szakmai szabályairól szóló kormányrendelet, valamint a rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló törvénybe foglalt rendelkezések jelentős mérföldkövek a hulladékgazdálkodási ágazat tekintetében.

A kormány döntése alapján az idén, a MEKH szakmai támogatásával, az uniós célok elérésére szóló hulladékgazdálkodási stratégia készül. Ennek előkészítéséhez az energetikai hivatal elnöke, Dorkota Lajos elnöki tanácsadónak kérte fel Ferencz Kornélt, aki ezt köszönettel elfogadta. Így az ágazati kérdések és problémák – az ipari tevékenységből származó hulladékok kezelése, a szelektív csomagolási hulladékok feldolgozása – megoldására tett javaslatok és intézkedések közvetlen szakmai irányító koordinálásával kerülnek előkészítésre.

Galambos Dénes (balra), Ferencz Kornél és Dorkota Lajos Polgárdiban. A vegyesen gyűjtött hulladék előkezelésére komplex mechanikai- biológiai kezelőmű létesül Adonyban és előkezelő mű Székesfehérváron
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Az NHKV feladatát képezi 2016 tavaszától az európai uniós irányelvek betartatása, az ország közszolgáltatási feladatainak egységesítése, a teljesítéseket összefoglaló adatszolgáltatások összeállítása és megküldése a felettes szervek részére. A társaság az uniós célok eléréséhez kiadta az országos hulladékgazdálkodási közszolgáltatási tervet, amelyben szigorú követelmények elé állította a közszolgáltatókat.

A Vertikál Zrt. 2018-ban 179 településen látta el a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást, ahol bevezette az előírt egységes műszaki tartalmú szolgáltatást. Minden településen rendszeres a szelektíven gyűjtött csomagolási, zöld- és lomhulladék háztól történő elszállítása.

– A közszolgáltató feladatának tűzte ki az integrált rendszer fenntartását és fejlesztését, valamint az ágazatban megmutatkozó munkaerőhiány pótlását, egy hosszú távra szóló életpályamodell felépítésével – folytatta Ferencz Kornél. A fejlesztést szolgálja a szakemberek képzésének minél magasabb fokú támogatása, például szakmérnöki képzésekkel, a hasznosítási tevékenység bővítése biogázüzem üzemeltetésével, valamint a lakosságot is érintő elektromos gépjárművek beszerzésével.

Az NHKV támogatásával több fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban, illetve várható a jövőben, melyeknek eredményeképp tovább csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége. A vegyesen gyűjtött hulladék előkezelésére komplex mechanikai-biológiai kezelőmű létesül Adonyban, és előkezelő mű Székesfehérváron, amely lehetővé teszi az energetikai célú hasznosításra szánt hulladékok előállítását, ezzel a hazai hasznosító művek támogatását.

– Budakeszin, Dunaföldváron, Dunaújvárosban, Gárdonyban, Móron, Polgárdiban, Oroszlányban, valamint Székesfehérváron új, multifunkcionális hulladékudvarok válnak elérhetővé a lakosságnál időszakosan nagy mennyiségben képződő lom-, zöld- és szelektív hulladékok fogadására – tette hozzá Ferencz Kornél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában