Székesfehérvár: katonafőváros!

2019.01.29. 14:03

Évnyitó rendezvényt és fegyvermustrát tartott a Magyar Honvédség Parancsnoksága Fehérváron

A Magyar Honvédség Parancsnoksága évnyitó találkozóra és technikai bemutatóra invitálta keddre a székesfehérvári és a Fejér megyei közigazgatási és rendvédelmi szervezetek vezetőit, képviselőit.

V. Varga József

A parancsnokság kiemelt társadalmi kapcsolatainak első embereit, illetve képviselőit Mihócza Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának (MHP) törzsfőnöke, Sándor Zsolt dandártábornok, Székesfehérvár helyőrségparancsnoka és Bende László ezredes, a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka fogadta.

A szabadtéren megtartott technikai bemutatót érdeklődéssel szemlélte a többi meghívottal együtt Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Petrin László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője.

A honvédelmi és haderőfejlesztési programban a haditechnikai eszközök cseréje is megvalósul. A technikai bemutató során a parancsnokság nemcsak járműveket vonultatott fel, hanem kézbe lehetett venni a bevezetésre kerülő, új típusú Scorpion géppisztolyokat is.

Fegyvermustra – középen Mihócza Zoltán vezérőrnagy, törzsfőnök, mellette jobbról Cser-Palkovics András polgármester, balról Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

– Január elsejével megvalósult a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar dezintegrációja, megkezdődött az irányítás és a vezetés rendjének átalakítása a hatékonyság növelése, valamint a döntés-előkészítés idejének rövidítése érdekében – mondta el lapunknak Mihócza Zoltán, az MHP törzsfőnöke.

Megtudtuk: folyamatosan átalakul a Magyar Honvédség parancsnoki struktúrája, a hadsereg vezetését a Magyar Honvédség Parancsnoksága vette át. Az új vezetési központ az Összhaderőnemi Parancsnokság és a Honvéd Vezérkar összevonásával jött létre, s a vezérkar a budapesti Honvédelmi Minisztériumból több lépcsőben Székesfehérvárra költözik.

A legfontosabb stratégiai döntések a minisztériumban születnek, a Magyar Honvédség pedig végrehajtó szervezetként tevékenykedik. Az átalakítások nemcsak a döntések előkészítését gyorsítják fel, de hosszabb távon az állomány létszámának racionalizálását, az arányok korrekcióját is elősegítik.

– Székesfehérvár, a régi hagyományokra visszavezethető, katonaváros szerepe a jövőben felértékelődik – hangsúlyozta Mihócza Zoltán vezérőrnagy. – Úgy is fogalmazhatunk ezentúl, hogy Székesfehérvár: katonafőváros! A megyeszékhely és a megye vezetőivel ezt erősítjük ma, pontosítva az elgondolást, hogy mely szervezeti elemek alakulnak majd meg a fehérvári helyőrségben, s összességében milyen változások várhatóak.

– A Magyar Honvédség Parancsnokságának létrejötte nagy lehetőség és egyben jelentős kihívás településünk számára, valamint komoly presztízs- és városmarketing értékkel bír, sőt, önmagán túlmutatva, a helyi gazdaság szempontjából is meghatározó a szerepe – húzta alá Cser-Palkovics András polgármester. – Szeretnénk, hogy minél több katonacsalád éljen Fehérváron és környékén; folyamatosak az egyeztetések, hogy a honvédség, illetőleg a magyar állam milyen fejlesztéseket valósít majd meg, s melyek megvalósítása vár városunkra.

A találkozó a sajtónyilatkozatokat követően zárt ajtók mögött folytatódott; Mihócza Zoltán törzsfőnök végezetül az Összhaderőnemi Parancsnokság emlékplakettjét adta át a székesfehérvári és a Fejér megyei közigazgatási és rendvédelmi szervezetek vezetőinek, képviselőinek, köszönetet mondva az együttműködő támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában