nyuszisimogatóval is csalogatott

2019.01.14. 07:15

Családok körében is népszerű volt a kisállat-kiállítás

Közel ötszáz kisállatot mutatott be a szokásos januári kiállításán a V–61 Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete. A pénteki bírálatot követően az újításoknak köszönhetően rendkívül sikeres szombatot és vasárnapot zárhatott a szervező.

S. Töttő Rita

Idén is közel ötszáz kisállatot hoztak a kiállításra

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A V–61 Alba Regia Galamb és Kisállattenyésztők Egyesülete 1958 óta működik, amely szokásos kisállat-kiállítását hétvégén rendezte. A hatvanéves fehérvári civilszervezetnek nagy rutinja van már abban, hogyan kell tenyészszemléket és kiállításokat szervezni, így az e hét végi rendezvényük is izgalmasra sikeredett. A baromfi-, galamb- és nyúlfélék mellett interaktív játszóház és nyuszisimogató várta a látogatókat, amely rendkívül népszerűvé tette a rendezvényt a családok körében – árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Bárány István, a szervezet titkára, aki körbemutatott a szebbnél szebb fajták és fajok között:

Idén is közel ötszáz kisállatot hoztak a kiállításra
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– A sláger természetesen a székesfehérvári bukógalamb és mellette az óriásnyúl, amelyről tudni illik, hogy egyik szülőhelye Székesfehérvár volt, a másik pedig Szeged – mesélte el ismét István, aki elégedetten említette a pénteki bírálatokat is, melyek során – fogalmazott – szerencsére ezúttal is találkozott a bírálók és a tenyésztők ízlése. A januári időszak egyébként a tenyésztők, állatok és a programokra éhes lakosság számára is holtszezon, ezért szervezik mindig ilyenkor az eseményt, derült ki.

– Ilyenkor legszebbek a kisállatok, téli tollazatuk, bundájuk teljes pompájában látható, nem véletlen, hogy az emberek csodájukra járnak…

A magyar óriásnyúl, azon túl, hogy rendkívül aranyos kisállat, az egyetlen őshonos, védett nyúlfajunk. Íme néhány érdekesség, ami kiderült róluk a hétvégi kiállításon:

• A magyar országgyűlés 1994-ben nemzeti kinccsé nyilvánította.

• E nyúlfajta csaknem egy évszázados múltra tekinthet vissza.

• Az állatok létszáma egy, a 20. század második felében tapasztalt fellendülést követően kritikus mértékben csökkent, olyannyira, hogy az elmúlt években a fajtát a kihalás veszélye fenyegette.

• A Magyar Óriásnyúl-tenyésztők Országos Egyesülete fő feladatának tartja éppen ezért a fajta „újraélesztését”, genetikai megőrzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában