Szár-hegy-túra és hegymenet

2019.01.16. 07:40

Bekapcsolták az országos túraútvonalba a Devon kőparkot

A tanösvényt bekapcsolták az országos túraútvonalba – tudtuk meg a település polgármesterétől. A 12 kilométeres Szár-hegy-túra a tanösvény útvonalán halad.

V. Varga József

A Devon kőpark atyja, Futó János (j) geológus

Fotó: FMH Archív

A hozzáértők úgy mondják: felfogható könnyű kirándulásként, kezdőknek és gyermekes családoknak is ajánlott. A körtúra Kőszárhegyről (mélyút) indul, és egyebek között érinti a Szár-hegyet, a barlangot, a Somlyó-hegyet és a geodéziai tornyot.

Szár-hegy-túra télen-nyáron – ízlelgetjük Borján Péter polgármesterrel a kifejezést, de az elöljáró rögvest hozzáteszi: a túra létét időben jóval megelőzte a szívüknek oly kedves Kőszár-hegymenet. Áprilisban már a 14. hegymenetet rendezik, amelynek eszmeisége mit sem változott a csaknem másfél évtized alatt: felmenni a hegyre, szót emelni és tenni a természetért. A környezet­szépítés egyes elemeire pályázati támogatást is nyert az önkormányzat, de a különféle attrakciók jórészt önkéntes munkával valósultak meg – erősítette meg az elöljáró.

A Devon kőpark atyja, Futó János (j) geológus

A túraadatok 12 kilométert, 200 méteres szintemelkedést és 4 óra szintidőt jelölnek: a 13 állomásból álló tanösvény útvonala a felfestett piros turistajelzést követve járható be. A geodéziai mérőtoronytól elindulva érhető el a hegytető, ahol a Devon kőpark hatalmas kőtömbjei sorakoznak. A kőpark elnevezése egyébként a földtörténeti devon időszakra, a hegy kőzeteinek keletkezési idejére utal, ez mintegy 390 millió éve volt. A térség geológiai felépítését szemléltető kőtömböktől ugyanúgy, mint a földrajzi magassági ponttól csodálatos kilátás nyílik a közelebbi és távolabbi környékre: Székesfehérvárra, a Bakonyra, a Balatonra.

Borján Péter büszkén újságolja lapunknak, hogy a hat megyét (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala) érintő Észak-dunántúli Kupa túramozgalom záró, kupaátadó túráját Kőszárhegyen rendezte meg az Észak-dunántúli Területi Természetbarát Szövetség. A kupára, a túrára 220 természetjáró és természetkedvelő nevezett, a legfiatalabb résztvevő 1 éves, a legidősebb 95 éves volt.

Amint a Szár-hegy-túra, úgy a Kőszár-hegymenet is folytatódik!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában