madarászás Ruandától Ugandáig

2019.01.10. 14:30

Afrika madarai – Egzotikus beszámoló az Egyenlítőn túlról

A Hosszú Téli Esték a Geszner-házban előadássorozat keretében szerdán este Klébert Antal természetvédelmi őr Túl az Egyenlítőn, avagy madarászás Ruandától Ugandáig című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Sági Zoltán

Klébert Antal varázslatos madarakról tartott varázslatos előadást Csákváron

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A Pro Vértes Nonprofit Zrt. rendezésében megvalósult szerdai alkalom a több éve futó téli rendezvénysorozat legújabb eseményeként egzotikus témával vonzotta a szép számmal összegyűlt hallgatóságot. Az előadás megkezdése előtti várakozás perceit is az előadó saját videofelvételekkel töltötte ki, amelyeket afrikai útja során rögzített. Egy végtelenített mi-re-fa-mi-do dallamívre táncoló afrikai falu látványa hangolta a Geszner-ház előadótermében gyülekezőket. A csákváron gyakorta megforduló Klébert Antal este 6-tól közvetlen hangon, a gyakorlott előadó magabiztosságával számolt be nem mindennapi útjáról, ahol egy papiruszmocsárban randevúztak az első célfajjal. A gogo, vagy kalapácsfejű madár aprócska ugyan, de akkora fészket rak, mint egy rétisas.

Klébert Antal varázslatos madarakról tartott varázslatos előadást Csákváron
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ugyanott a másik célfaj a papucscsőrű gólya volt, amely közel embermagasságúra nő, és ottjártukkor a magyar szakemberek szeme láttára evett meg egy 2,5 kilós harcsát, egyben elnyelve. A Mabamba mocsárban találkoztak íbiszekkel is, amelyeket arrafelé a vízzel való együttjárásuk miatt szent madárként tisztelnek. Amikor az íbisz megjelenik az égen, a helybeliek már tudják: árad a Nílus, jön a termékeny időszak. Klébert Antal négyhetes útja során az Egyenlítő két oldalán elhelyezkedő két kelet-afrikai ország természeti parkjainak madarait tanulmányozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában