A vidék is fontos

2018.12.20. 15:30

Tornatermet avattak Baracskán

A vidéki, falusi iskolások is fontosak, csakúgy, mint a városiak, hangzott el többször az ünnepen. Tornatermet avattak a Kozma Ferenc Általános Iskolában.

Zsohár Melinda

Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért felelős államtitkára az átadón

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Kétévnyi várakozás után tarthattak tornaterem-átadó ünnepséget a baracskai általános iskolában – 2016-ban érkezett meg a rendkívüli kormányzati támogatás 270 millió forintos összege az önkormányzat számlájára. A csúszás miatt megdrágult az építkezés, időközben robbantak az építőanyagárak, és felszöktek a kivitelezői díjak. További 67 millió forintot juttatott a kormány az építkezésre, s az önkormányzat is megtoldotta saját erőből 28 millió forinttal a beruházást. Az idei karácsony előtti héten végre birtokba vehették az iskolások a várva várt létesítményt, amely az iskola kibővített szárnyaként készült el. Kárpáthegyi Józsefné elkötelezett pedagógus, negyven éve tanít, 1981-től Baracskán, tizenkét esztendeje igazgatja az iskolát. Köszöntőjében elmondta, sok fejtörést okozott a mindennapos testnevelésórák megtartása, a műfüves pálya s a tanítók, tanárok igyekezete pótolta valamelyest a hiányt, mostantól azonban nincs akadálya a színvonalas óráknak. Az átadón megjelent Pogácsás Tibor belügyminisztériumi államtitkár, Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért felelős államtitkára, megyei és járási vezetők, mintegy hangsúlyozván, mennyire fontos egy kis iskola ügye.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő kezdetektől szorgalmazta a baracskai tornaterem elkészültét, folyamatosan tartva a kapcsolatot Boriszov Zoltán polgármesterrel, majd Becsei Andrásné alpolgármesterrel. A tornaterem megépülése elé több akadály hárult, hogy mégis a végére értek a beruházásnak, annak köszönhető, hogy végül összefogtak az azonos cél mentén a különböző világnézeti meggyőződésű érintettek, mondta el Tessely képviselő. Az első tervek idejétől, 2015-től egyre inkább egy irányba tekintettek azok a felnőttek, akik a gyerekek érdekeit tekintették a legfontosabbnak. Baracskán megújult az óvoda, előző évben az iskola másik szárnya, áll a gyönyörű Makovecz-féle faluház – adottak azok a feltételek, amelyek a fiatalok indulását szolgálják. Az otthon, a szülő- és lakóhely így igyekszik felnevelni és megtartani lakóit, erősíteni a helyi közösséget.

Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért felelős államtitkára az átadón
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Színvonalas ünnepi műsort adtak a gyerekek, dalokkal, látványos tornabemutatóval tették emlékezetessé az eseményt. A hosszú nemzetiszín szalagot a szokásosnál többen vágták át, Baracskán régen volt ilyen jelentős alkalom. A legkisebbek is ott álltak a „nagyok” között, hiszen nekik és értük történt mindent. A Vass házaspár gyönyörű kalocsai ruhában táncolt, Sass Szilvia volt baracskai diák a Honfoglalás dalt adta elő szívhez szólóan, Galántai Gábor, a helyi hagyományőrző egyesület vezetője labdákkal ajándékozta meg az iskolát. Januártól már természetes lesz, hogy a Kozma Ferenc Általános Iskola 180 tanulója a legmodernebb tornateremben élvezi a mozgást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában