kincsekből merítkeztek

2018.12.12. 20:00

Sárrét néptáncosai – „Ha a táncunkat nézed, a szívünk szavait hallod!”

„Vess figurát, olyan cifrát, hogy a sarkad hányjon szikrát!” – csujogatták (vagy inkább hujgatták?) a legények. A szabadbattyáni Sárrét Néptáncegyüttes gálaműsorra invitálta a nagyérdeműt.

V. Varga József

A képzeletbeli néptáncos utazás somogyi táncokkal vette kezdetét a Sárrét gálaműsorán

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Sárrét Néptáncegyüttes elődjének tekinthető tánccsoport 1964-ben alakult helyi fiatalokból, Pungerné Bánfi Magdolna vezetésével. Az eltelt 54 év során több vezető-oktató is megfordult az együttesnél, a legjelentősebb talán Hortobágyi István, akinek a nevéhez fűződik az együttes elnevezése is.

Az együttes az elmúlt tíz év terméséből válogatott

Kulcsár Imre (Jimmy) tőle vette át a csoport vezetését 1998-ban. Az Alba Regia Táncegyüttesben szerzett tapasztalatával, valamint kiváló segítőivel, Hortobágyi Brigittával, majd Tombor Beával, frissességet és szakmai megújulást hoztak magukkal. Előtérbe helyezték az autentikus néptáncoktatást, ami egy újszerű koreográfiai szemlélettel is párosult. A páros táncok betanításában és a művészeti munkában jelenleg Floch Judit segédkezik, aki a lányokat is gardírozza.

Az együttes létszáma csekély, jelenleg tizenhárom fő, de tagjai – bár különböző generációkhoz tartoznak – a népzene és a néptánc szeretetéből, valamint elhivatottságukból adódóan egységes és szilárd közösséget alkotnak. Heti egy próbával próbálják elérni nemes céljukat, ami a Kárpát-medencei magyar néptánckincs tanulása, továbbadása, és ízléses formában színpadra vitele.

– Mindannyian büszkék vagyunk arra, hogy részesei lehetünk a magyar táncok átörökítésének, tiszteljük, szeretjük és átéljük a magyar kultúra e fontos szeletét – mondta el lapunknak Kulcsár Imre. – Rendszeres résztvevői vagyunk Szabadbattyán és a környező települések kulturális rendezvényeinek, több alkalommal részt vettünk a Székesfehérvári Királyi Napokon, valamint a megyei minősítőkön, ahonnan rendszerint arany, vagy kiemelt arany minősítéssel tértünk haza.

A képzeletbeli néptáncos utazás somogyi táncokkal vette kezdetét a Sárrét gálaműsorán
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Fenntartójuk és egyben otthonuk is a battyáni Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár, mely lehetőségeihez képest maximálisan támogatja a csoportot. Az együttes az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Csoóri Sándor-program keretében, pályázatok útján legutóbb jelentős anyagi támogatáshoz jutott, mely lehetővé tette a ruhatáruk és technikai felszerelésük bővítését, valamint fellépéseiken élő zenekari kíséret igénybevételét.

Fehérvári Galiba

A nyitó somogyi táncokat követően Polyák István polgármester mondott köszöntőt, majd megkezdődött a sajátos néptáncos utazás. Mátyusföldi és gömöri táncok sorjáztak, azután magyarbődi karikázó következett. A battyáni Pengetős Citerazenekar helyi népdalokat adott elő, majd a kárpátaljai táncokat is ők kísérték. A fergeteges szatmári táncok tovább hangolták a gála vonulatát, igazán kitett magáért a kísérő zenekar, a fehérvári Galiba. Berki Lilla népdalénekes énekelt, Varró János népzenész húzta a „tekerőt”. Az utazás széki sűrűvel, válaszúti ritkával és mezőségi, vajdakamarási táncokkal folytatódott. Tombor Bea és Hahn Kakas István Küküllő-menti pontozót és csárdást járt, majd nyárádmagyarósi verbunk és forgatós izzította a tüzet, nemkülönben a csíki táncok. A finálét Kulcsár Imre dél-alföldi válogatásra koreografálta, a vastaps ismétlésre hívogatott…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában