Ledes lámpák világítják meg

2018.12.10. 11:30

Átadták az elkészült, korszerű körforgalmat Mór belvárosában

Régi vágya teljesült a városvezetésnek, elkészült az egyik legforgalmasabb út felújítása, átadták a Deák utcát és a körforgalmat az autósoknak, de a bicikliseknek is!

Palocsai Jenő

A bringások is biztonságos utat kaptak, de a helyes közlekedést is megtanulhatták

Fotó: Hrubos Zsolt

A fenntartható települési közlekedésfejlesztés Mór városában című projekt keretében a baleseti mutatókat is figyelembe véve elkészült a balesetveszélyes Deák és Kodály utca találkozásánál az új körforgalom és egyben biztonságosabbá vált a kerékpáros közlekedés is.

Fenyves Péter elmondta, ahhoz, hogy egy város élhető legyen, közlekedésfejlesztésre is szükség van. Fontos, hogy az utak jól járhatók és megfelelő kapacitásúak legyenek. A felújítási munkálatok tavasszal folytatódnak, melyek a Dózsa György utcában a könnyebb parkolást és a gyalogosok biztonságát is szolgálják majd. A városvezető bízik abban, hogy könnyen megszokják majd az új körforgalmat a közlekedők.

Fejlődik a város

Az átadást követően Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke elmondta: Mór szerepelt a megyében a legjobban az idén. Huszonegy nyertes pályázata volt a városnak, így több mint 2,7 milliárd forint értékben sikerült fejleszteni.

Törő Gábor országgyűlési képviselő a 2018-as évet eredményesnek tartotta és bízik abban, hogy ilyen lesz a folytatás is, 2019-ben. Az építkezés során összefüggő hálózat létesült, mely biztonságos, kényelmes és akadálymentes kerékpáros közlekedést tesz lehetővé. A Széchenyi-Táncsics utca és a körforgalom közötti szakasz a Deák Ferenc utcával együtt 335 millió forintba került. Az új körforgalomban látható LED-es lámpák már a közeljövőben induló teljes közvilágítás-fejlesztési programot vetítik előre, melyben megújul a városban található közel 1200 lámpatest.

A bringások is biztonságos utat kaptak, de a helyes közlekedést is megtanulhatták
Fotó: Hrubos Zsolt

Szemléletformálás a gyerekeknek

Az építési munkálatok mellett fontos a lakosság szemléletformálása is, ehhez kapcsolódóan a város iskoláinak pedagógusai Bringa Akadémián vettek részt, mely egy kerékpáros közlekedés-nevelési program, melyben az általános iskolásokat célozzák meg, azon belül a 9-12 éveseket. Tíz móri pedagógus vett részt ebben a képzésben, mondta el Abelovszki Tamás, a Bringa Akadémia oktatója. KRESZ-ismereteket, különös tekintettel a kerékpárosokra vonatkozó részeket vettek át, de gyakorlati ismeretekkel is gazdagodtak. Az autós oktatásnál ismert rutinpályához hasonló, ugyanakkor játékos feladatokkal készítik fel a gyerekeket, hogy azok magabiztosan használhassák a régi és új utakat egyaránt. A gyermekek KRESZ-versenyen vettek részt, a Radnóti iskola győzött, a csapattagok egy-egy biciklit kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában