Ebből egyetemi város is lehet

2018.11.02. 11:30

Topon a Corvinus és a műszaki kar – Visszatekintő a fehérvári felsőoktatás elmúlt öt évére

Több mint másfél ezer egyetemista tanul Fehérváron. A város jövőjének egyik kincsesládanyitó kulcsa nemcsak az újabb és újabb diákok idecsábítása, de a végzettek helyben tartása is lehet!

Majer Tamás

„Mindenhol jó, de legjobb Fehérváron egyetemistának lenni.” Kedvező volna, ha ez az érzület egyre többeket járna át

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár önkormányzata legutóbbi közgyűlésén egyhangúlag fogadta el a város 2013-18 közti felsőoktatását elemző dokumentumot.

Csak idén 350 új hallgató

A Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) székesfehérvári campusán, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán és Kodolányi János Egyetem fehérvári képzésein összességében évről-évre emelkedik az első évfolyamosok létszáma. Idén ősszel 350 a „gólyák” száma, a teljes hallgató létszám – nappali, levelezős – pedig több mint 1550 fő. Ennyi fehérvári hallgató füleli a professzorokat, izgul a zárhelyi dolgozatok előtt, járja lelkesen, máskor fáradtan a szemináriumokat. (Lásd még: az egykori Petőfi Mozi ma már a beszédes Petőfi Kultúrtanszék nevet viseli. Az egyetemisták joggal várják el, hogy erős és sokszínű legyen a város kulturális élete. Ez is „eszköze” annak, hogy megszeressék Székesfehérvárt az ország különböző pontjairól, az oktatás miatt ideérkező fiatalok.)

Jóra hozott bökkenő!

Az önálló Alba Regia Műszaki kar létrejöttét egy, a fehérvári felsőoktatást krízisként érő esemény inspirálta. 2013. májusában a Nyugat-Magyarországi Egyetem úgy döntött, Sopronba költözteti fehérvári geo-informatikai karát. Az összeálló tanár-diák-önkormányzat „koalíció” kiállt a képzés helyben tartásáért. A 2013. augusztus 19-es Fehérvárra kihelyezett kormányülés határozott: önálló műszaki kart a városba! 2014. július 1-jén kezdődött el a munka az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán.

Az ország egyik legnagyobb duális képzőhelyévé vált Fehérvár

Az intézmény 824 hallgatójából alapszakon 127-en tanulnak duális képzési formában gépészmérnöknek, mérnökinformatikusnak, műszaki menedzsernek, villamosmérnöknek valamint földmérő és földrendező mérnöknek.

Új egyetemi campus Fehérváron

2016 szeptemberében a Corvinus színre lépésével új gazdasági képzések kerültek fel Fehérvár egyetemi palettájára: 2015 nyarán ült tárgyaló asztalhoz a BCE vezetése és Fehérvár önkormányzata. Szeptemberében már az együttműködésről határozott a város közgyűlése. A Corvinus Egyetem itteni campusán a jelenlegi 195 hallgatóból 47 fő szerez duális képzésben szakmai gyakorlatot, mégpedig gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, illetve turizmus-vendéglátás alapszakon, valamint sportközgazdász mesterszakon. Utóbbi képzés az országban elsőként Fehérváron indult el. Mindezek révén Székesfehérvár mára hazánk egyik legnagyobb duális képzőhelyévé vált.

„Mindenhol jó, de legjobb Fehérváron egyetemistának lenni.” Kedvező volna, ha ez az érzület egyre többeket járna át
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Robotos jövő, kiterjesztett szárnyak

Tavaly állt föl a felsőoktatáshoz is ezer szállal kapcsolódó Alba Innovár Digitális Élményközpont. A város diákjaink harmada járt már a legkorszerűbb informatikai eszközöket (robotok, 3D nyomtatás) bemutató helyen. 2019-ben, az Óbudai Egyetem és az Echo Innovációs Műhely konzorciumában nyílik meg a Titkok Háza Természettudományos Élményközpont. Ennek célja a műszaki és a természettudományos pályák reklámozása a város pályaválasztás előtt álló diáksága körében.

Az Alba Regia Karon jövőre nyit a Robottechnikai Labor, amely az ipari robottechnikát és a programozást állítja fókuszába, s a munkavállalók továbbképzését szolgálja majd.

A tájékoztatóból az is kiderül, eddig 73 fő részesült az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíjban. Összesen 7,3 millió forintot kaptak. Ezt a támogatási konstrukciót 2016 őszén indította be város, a legjobban teljesítő hallgatókat támogatják vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában