Ki honnan jött, ne feledje!

2018.11.30. 07:30

Ráckeresztúron letelepedett erdélyi, kárpátaljai családok találkoztak

A településen élő határon túlról származó magyar családok második találkozóját rendezték idén november végén a tornacsarnokban. Az elmúlt évtizedekben több erdélyi, kárpátaljai család telepedett le Ráckeresztúron, az összejövetelen így igen sokan vettek részt.

Gajdó Ágnes

Közösen énekelték el a magyar és a székely himnuszt az est résztvevői

Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

Az asztalokon bordó, fehér, zöld terítők, a nemzetiszínű zsinórral díszített üvegben úszómécses. A franciaországi foci-Eb-t is megjárt, Ráckeresztúr feliratú magyar zászló mellett a székely lobogó is helyet kapott a teremben. A szervezők megadták a módját, s ízléses dekorációval, jóféle pálinkával készültek a vendégek fogadására.

Az egyik főszervező, Daradics Zoltán Kányádi Sándor költeményével üdvözölte a szép számú vendégsereget: „Szaporodjon ez az ország / Emberségbe’, hitbe’, kedvbe’, / s ki honnan jött, soha, soha / ne feledje.” A magyar és a székely himnuszt az idősebbek könnyes szemmel énekelték. Az önkormányzat részéről Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester mondott köszöntőt, hangsúlyozva, nem sok olyan rendezvény van ma már, ahol több generáció közösen és örömmel táncol, énekel, szórakozik együtt, éppen ezért példaértékű ez az összetartás.

Közösen énekelték el a magyar és a székely himnuszt az est résztvevői
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A minőségi időtöltésről gondoskodva a gyerekeknek Herkli Istvánné Marika tartott kézműves foglalkozást. A kicsik színezhettek, a nagyobbak papírfonással kosárkát alkothattak. A rendezvényen fellépett a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes hat tagja, a talpalávalót az erre az alkalomra összeállt banda – Szilágyi Antal György brácsás, Pálházi Bence hegedűs, Varga Balázs bőgős – szolgáltatta. Valamennyi generáció bekapcsolódott a közös táncba, a legkisebbek is vidáman követték az egyszerű vagy épp bonyolultabb, olykor mókás mozdulatokat.

A százhalombattai néptáncegyüttes is fellépett
Fotó: Gajdó Ágnes / Fejér Megyei Hírlap

A magyar népzene, népdal és néptánc közös kincsünk, szerencsére a dallamoknak, a különféle tánclépéseknek, koreográfiáknak semmi nem szab határt. A magyar népi kultúra legszebb kincsei kerültek elő ezen az estén, ki-ki hazavihetett magával egy-egy szép gondolatot, netán dallamot képzeletbeli kincses tarisznyájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában