Nem tökkelütött, ki tököt főz, süt!

2018.11.01. 07:00

Nem faragtak rá a különleges, gusztusos tökös ételekre a soponyaiak

SOPONYA Minden egyes helyi gasztroeseményen megtapasztalhatjuk: a soponyaiak bizony nem félnek a kísérletezéstől. Legutóbb a töktől sem riadtak meg!

Szanyi-Nagy Judit

A dalkörös hölgykoszorú a muffintól elkezdve a palacsintáig mindent tökösített

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ha egy soponyai rendezvényen előkerül a fakanál – vagy legalábbis a sütés-főzés valamilyen módon szerepet kap az adott eseményen –, abban biztosak lehetünk, hogy ott, helyben tátva marad a szánk. Egyrészt a megannyi szép étel miatt, amit azonnal megennénk, másrészt azért, mert nem gondolnánk, hogy például a töknek milyen különleges elkészítési módjai vannak. Ezúttal ugyanis a sült változatok mellett tökös tócsnik, saláták, palacsintatorták, lekvárok, kókuszgolyók és muffinok egyaránt sorakoztak – mind-mind alapul véve az imént nevesített növényt.

A világító lámpás mellett igazán jól mutatnak az ínycsiklandó, különleges étkek

– Ez a lusta asszony rétese, csak sütőtökből – mutattak az egyik édességre az Őszi Napsugár Nyugdíjas Klub tagjai, akik a finomság elkészítése során előbb lisztet szórtak össze egy csipet sóval, porcukorral és sütőporral. Ezt összekeverték, majd kettéválasztották, s az egyik felét egy kivajazott tepsi aljába öntötték. Erre tették rá a túrót, a tökös tölteléket, majd a másik adag lisztes keveréket. A tetejére ráöntötték a kissé felvert tojást, tejet és vaníliás cukrot tartalmazó elegyet. Amott hagyományos nyújtott rétest kínáltak: a liszt, tojás és egy kis langyos víz elegyét összegyúrták, megnyújtották. Bele mákot és tököt egyaránt tettek. Ez utóbbit az elkészítését tekintve előbb (egy almához hasonlóan) lereszelték, hozzá egy kevés cukrot adtak, kicsavarták, megpárolták a saját levében, s úgy tették a túróra.

De a linzert is meg lehet tölteni tökkel – derült ki a Délibáb Népdalkör asztalánál.

A dalkörös hölgykoszorú a muffintól elkezdve a palacsintáig mindent tökösített

– A tésztához két egész tojást, 25 deka zsírt vagy margarint, 25 deka porcukrot, vaníliás sütőport és lisztet használtam. Ezeket összedolgoztam, és úgy választottam kétfelé, hogy a sütemény aljába több jusson. Sodortam, formáztam és tepsibe tettem, majd a legvégén, összetapasztva a sütemény alját és tetejét, hozzáadtam a tököt. A növényt nem főztem, hanem megsütöttem, ezt követően kivájtam – a héját nem használtam fel –, és egy kevés almát főztem bele, annyit, hogy a tök íze megmaradjon. Egy kevés cukrot adtam hozzá, összeturmixoltam, így kentem lekvárként a linzerbe – részletezte Nagy Istvánné.

Ám a dalkörösök a tök alapú palacsintatészta receptjét sem voltak restek megosztani velünk.

– Ötven deka tököt megfőztem, megpároltam, turmixoltam, majd 50 deka lisztet adtam hozzá. Ehhez raktam egy kevés sót, tejet, szódavizet, majd megsütöttem a palacsintát. A kisütést követően a tésztát mákkrémmel töltöttem meg – magyarázta Szecsődi Józsefné, aki a sütőtökből italt is készített. Ehhez másfél kiló héj nélküli tököt és másfél kiló almát használt, melyeket összefőzött. Bele mézet, két narancs lereszelt héját, kevés édesítőt, valamint citromlevet rakott – így nemcsak a tök karaktere, de a citrusos frissesség is kiérződött az itókából.

A nyugdíjasklub tagjai gyönyörű tökös réteseket kreáltak
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Azonban – mint erre a Mesevár Óvoda dolgozói rávilágítottak – a sütőtök a húsos ételeket is kiválóan kiegészíti.

– Két kiló csirkemellet csíkokra vágunk, majd azt sóval, borssal fűszerezzük. Eközben olajon két fej vöröshagymát megdinsztelünk, arra rakjuk rá a húst. Kakukkfűvel ízesítjük, fedő alatt pároljuk. Amikor már félig megpuhult a hús, rárakjuk az ételízesítős vízben korábban megpárolt egy kilogramm zöldbabot.

Így igazán zöldséges lett a csirkehúsos ragu!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Erre megy a kisebb, kockára vágott sütőtök. Mindezt picit átforraljuk, majd fél liter főzőtejszínnel felöntjük. Így készül a zöldbabos-sütőtökös csirkeragu – taglalta Jónás Györgyné szakács. Az előzetesen megpucolt tökkel kapcsolatban hozzátette: azt az elkészítés vége felé ajánlott a raguhoz tenni, a forralást pedig érdemes valóban kis ideig végezni, hiszen a növény hamar szétfő. A ragut rizzsel, vagy egészségesebb változatként bulgurral is tálalhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában