Elektromobilitás és egészségnap

2018.11.12. 17:30

Virtuális alapkőletétel is van az újvárosi egyetem tudományos heti programjaiban

Hagyományosan ebben az esztendőben is megrendezi a Dunaújvárosi Egyetem november 12. és 15. között a tudományos hét rendezvénysorozatát, jelentették be sajtótájékoztatón.

Balla Tibor

Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes, András István rektor, és Ágoston György tudományos és kutatási rektorhelyettes a sajtótájékoztatón

Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ez a hét egy ünnep az intézmény életében – ezzel a kijelentéssel kezdte a tájékoztatót András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora. A hét mottója: Tudomány határok nélkül. A rektor három fontos eseményt emelt ki a hét programjai közül. Az első, és számukra az egyik legfontosabb az immár 3. alkalommal megrendezendő East-West Cohesion Nemzetközi Tudományos Konferencia, amelyen 25 külföldi vendéget fogadnak majd, ami azt jelenti, hogy az összes egyetemi partnerük képviselteti magát, és a nagy részük tudományos előadással is készül. A másik, amit külön is szeretett volna a programsorozatból kiemelni, az az elektromobilitási és egészségnap, a zöld nap, ahol még az eddigieknél is színesebb programkavalkádot ígérnek mindenkinek, rengeteg elektromos járművel, amelyeket ki is lehet majd próbálni, és jó néhány előadással.

Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes, András István rektor, és Ágoston György tudományos és kutatási rektorhelyettes a sajtótájékoztatón
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A harmadik, amit a rektor kiemelésre méltónak tartott, egy virtuális alapkőletétel, egy táblaavatás, amely a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia- és Kutatóközpont létrehozását vetíti előre egy háromoldalú megállapodás alá írásával Süli János a Paks II beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, Lenkei István, Paks II vezérigazgatója és az egyetem részéről. Az aláírási ceremóniát várhatóan megtiszteli jelenlétével Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke és Galambos Dénes miniszterelnöki biztos is. Ez a megállapodás rendkívül fontos az intézmény szempontjából. Rajcsányi-Molnár Mónika a PADE-konferenciát emelte ki, amit a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány pályázatán nyert forrásból rendeznek meg, témája pedig: Gazdasági fejlődés és fenntarthatóság: fókuszban az egyén. A teljes konferencia munkanyelve angol lesz, így azon külföldi hallgatók is részt tudnak venni. Ágoston György a négy nap további rendezvényeit ismertette.

A NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK ÁPOLÁSA

Az East-West Cohesion Nemzetközi Tudományos Konferencia érdemi előrelépést kíván elérni a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésében a felsőoktatási intézmények körében, a korszerű képzési formák elterjesztésében, a tudományos együttműködések kialakításában, a hallgatók és a doktoranduszok munkájának eredményesebbé tételében. Az első nap délelőtt plenáris ülésen

a fő témakörökhöz kapcsolódó átfogó előadásokat tartanak, délután pedig 5 szekcióban párhuzamosan folyik tovább a tudományos munka. A konferencia második napján panelbeszélgetéseket szerveznek és lehetőséget biztosítanak két- és többoldalú konzultációk, eszmecserék tartására, elősegítve ezáltal is a nemzetközi partnerség építését, közös kutatási projektek megalapozását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában