szegedi fiatalok a padláson

2018.10.04. 11:00

Tinicsillagok ragyogták be Alcsútdoboz sportcsarnokját

Csomor Ágnes színművész a szegedi Tinicsillagok Stúdió növendékeivel adta elő Alcsútdobozon a sportcsarnokban A padlás című musical átdolgozott „keresztmetszetét”. A kultikus darab ma is népszerű.

Zsohár Melinda

Csomor Ágnes színésznő tizenhét éve tanít fiatalokat, gyerekeket színészmesterségre – Farkas Andrea színésznővel és Maláj György drámapedagógussal együtt ugyanolyan elköteleződéssel terelik az ifjakat a szegedi Tinicsillagok társulatában. Ágnes Bicskén született és nevelkedett, itt járt iskolába, gimnáziumba, szülei, testvérei ma is a kisvárosban laknak. Félig tréfásan, de egészen komolyan hangoztatja: „a Szent Laci folyik az ereimben” – így nevezik a bicskeiek szeretettel Szent László folyócskájukat. Budapesten tanult később, a Gór Nagy Mária Színitanodában, s gyorsan el is kezdett ott tanítani az alapító kérésére, majd a Szegedi Nemzeti Színház, később a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatához szerződött, ám nem szakadt el szülőhelyétől.

Fotó: Zsohár Melinda/Fejér Megyei Hírlap

Egyedül neveli kislányát, ebben sokat segít édesanyja és szerető nagycsaládja, s mindig valami új dolgon töri a fejét. Nikol szerepében játszik a Barátok közt sorozatban, innen ismerik országszerte a szép színésznőt, akinek örök szerelme a színház, a színpad. De nemcsak individuálisan, a maga karrierje szerint, hanem misszióként is tekint az „ügyre”. Gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozik, a koruk szerinti ritmusban és mélységben tanítja őket színészmesterségre. Bicskei lányként hívta meg Bálint Istvánné Andrea bicskei alpolgármester egy kis nyári színházi tábori kurzusra Zánkára, ugyan már, okítsa a bicskei gyerekeket is egy kis színházasdira! Nagy siker volt, még a konyhás nénik (a gyerekeknek ugye nénik) is be-beültek egy órára, mindenki nagyon élvezte a temperamentumos, céltudatos és szakmailag elkötelezett Ágnes stílusát.

 

Természetes, közvetlen, nincsenek sztárallűrjei, ahogyan ezt mondani szokták, a vidéki közegben kitűnően érzi magát. A nyári tábort most „vendégszereplés” követte, Bicskére és Alcsútdobozra is elhozták az immáron legendásnak számító A padlás gyerekekre átdolgozott változatát, ahogyan az alkotó felnőttek mondják: keresztmetszetét. Az ég és föld között játszódó mesemusical 1988-as vígszínházbeli ősbemutatója óta számos előadást ért meg, Presser Gábor–Sztevanovity Dusán–Horváth Péter darabja örök érvényű kérdéseket feszeget szerelemről, barátságról, a lét és nemlét titkairól. Persze a Tinicsillagok Stúdió növendékei kicsit másként tolmácsolják a felnőttekhez képest a filozofikus mű üzenetét, ám érthetően közvetítik a valóság és az ezoterikus világ keverékét alkotó mese-zene játékos történetét. Maláj György szerint a felnőttek különösen szeretik ebben az interpretálásban, s meghatódnak attól, hogy gyerekek mondanak ki tudott vagy sejtett igazságokat.

Lélekben egyek

Megidéződnek kicsit a régi idők mesehősei, szellemek bukkannak fel, s az emberi rossz és jó tulajdonságok személyesülnek meg. A gyerekek roppant komolyan veszik a színházat, a legkisebb szerepet is fontosnak érzik, ettől még izgalmasabb a dolog, fűzi hozzá Farkas Andrea színművész, Ágnes munkatársa. Ők hárman egyek lélekben a gyerekek hangolásában, ez kiderült hétéves együttműködésükben. A bicskei bemutatóra családilag velük tartott Ágnes tízéves lánya, Emese, illetve Andrea ötéves kisfia, Ádám. A stúdióban és a meghívásos előadásokban is jellemző a családiasság, ez hangulatilag is azonnal érzékelhető. Több színházi művész vesz részt a szegedi tanításban, sokkal több ez, mint műkedvelés.

Délelőtt Bicskén és kora este Alcsútdobozon végigjátszották a másfél órás darabot, tizenkét tehetséges gyerek és fiatal állt intenzíven színpadon három órán át. Bús Marcell (Barrabás), Szabados Elizabet (Házmester), Bodor Bence (Rádiós), Bakos Judit (Süni), Hirz Vanessza (Kölyök), Szabó Lili (Törpe) és a többiek teljes élményt nyújtottak. Ágnes a lazító beszélgetéskor árulta el, kicsit még titokként, hogy Bálint Andival nagy dologra készülnek Bicskén. A városban szeretnék megtartani az első Fiatal Színjátszók Nemzetközi Találkozóját – egyelőre csak a rendezvény címe van kész a fejükben, s rengeteg ötlet hozzá. Valami elindult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában