a paksi atomerőmű közelsége

2018.10.11. 08:04

Sikeresen elhárították Alapon a szimulált nukleáris balesetet

Csontig hatolt a segélykérő sikolyra emlékeztető sziréna hangja. De jött a megerősítő üzenet: „Figyelem, ez próba!”

Szanyi-Nagy Judit

Katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség, polgárőrség – csak néhány szerv, akik aktívan részesei egy ilyen akciónak. Ez a gép a szennyezett területeket vizsgálja

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az első szituáció szerint az erőműben csőtörés következett be, s így helyi vészhelyzet alakult ki. Ezt követően, az idő múlásával párhuzamosan fokozódott a veszélyhelyzet: előbb a főtranszformátorok gyulladtak ki, majd pár órával később az első fűtőelem-burkolat is megsérült. A vészhelyzet immár általánossá nőtte ki magát. Mindhárom esetben a Megyei Védelmi Bizottság (MVB) – melynek elnöke a megyei kormányhivatal kormánymegbízottja, így Fejér esetében Simon László –,

valamint a Helyi Védelmi Bizottság (HVB) döntött a szükséges lépésekről, melyeket aztán Méhes Lajosné, Alap polgármestere tolmácsolt a helyieknek.

Az ötödik–nyolcadik osztályosok védőruhába bújtak a kimenekítés előtt
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az eszkalálódott szituációban a lakosokat hangosbemondón keresztül tájékoztatják – a rendőrség, polgárőrség bevonásával –, a médiát az MVB elnöke értesíti. A megyei települések szirénái megszólalnak, tájékoztatnak. A nukleáris vészhelyzetben az önkormányzatnál jódtablettát osztanak a 45 éven aluliaknak, amely a pajzsmirigy megbetegedését hivatott megelőzni. Az átvételhez elég, ha családonként egy fő megjelenik, megfelelő adminisztráció mellett. A tabletta mellé szedési útmutató is jár.

Önkéntesek vették át az előkészített jódtablettákat
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az óvodások, iskolások együtt maradnak az intézményben, a szükség szerinti elzárkózásban vagy kimenekítésben a nevelők segédkeznek. Ugyanígy cselekednek a szociális otthonokban is. A Közút, a MÁV és a KNYKK gondoskodik a kitelepítéshez szükséges eszközök biztosításáról: buszokat adnak, lezárják a 61. és 63. számú fő­utakat, korlátozzák a szennyezett területek forgalmát, kihelyezik a jelzőtáblákat. Alapról Székesfehérvárra menekülnek a lakosok, akik saját autóval is elhagyhatják a települést, egy feltétellel: bejelentik az önkormányzatnál, hány fő és hova utazott.

Katasztrófavédelem, honvédség, rendőrség, polgárőrség – csak néhány szerv, akik aktívan részesei egy ilyen akciónak. Ez a gép a szennyezett területeket vizsgálja
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

 

A nukleárisbaleset-elhárító gyakorlatot ezúttal is a paksi atomerőmű közelsége indokolta. Egy esetleges baleset az atomreaktor 30 kilométeres közelében található településeket, így Alapot, Alsószentivánt, Cecét, Előszállást, Nagykarácsonyt, Sáregrest és Vajtát fokozottan érintené.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában