Válaszút népdalaival

2018.10.03. 20:00

Nagy sikerű gálaesttel ünnepelték a zene világnapját az Alba Regia Sportcsarnokban

Immár 14. alkalommal rendezték meg a zene világnapját köszöntő ünnepi hangversenyt Székesfehérváron.

Szabó Balázs

Zsúfolásig megtelt az Alba Regia Sportcsarnok a hangverseny résztvevőivel és hallgatóival. A Kozáry Ferenc színművész által konferált ünnepi est nyitányaként – a fanfárt követően – Verdi ismert operája, az Aida Bevonulási indulóját és balettjét játszotta el a zenekar, majd Cser-Palkovics András polgármester frappáns ünnepi beszéde után a Teleki és a Kodály iskolák együttesei és karnagyaik vehették át az idei kórusversenyeken nyert díjaikat. A folytatásban mezőföldi gyermekjátékokat láthattunk a Kodály iskola kis növendékeinek előadásában a Tilinkó Zenekar kíséretével, majd kalotaszegi népdalok csendültek fel a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei és az Alba Regia Táncegyüttes táncosai közreműködésével.

Mezőföldi gyermekjátékot is láthattunk a Kodály iskola növendékeitől

A következő műsorrészt Mascagni Parasztbecsületének örökszép Intermezzója vezette fel a szimfonikusok tolmácsolásában, mely után a zeneiskola és a zeneművészeti szakgimnázium országos versenyeken helyezést szerzett növendékei és tanáraik kapták meg oklevelüket. A blokkot a zeneművészeti szakgimnázium fúvós kvartettjének nagy sikerű produkciója zárta. A magyar néprajzkutatás kiemelkedő alakjára, az idén elhunyt Kallós Zoltánra szülőfaluja, Válaszút népdalaival emlékezett az összkar, majd lengyel népdalok szóltak, végül Mátyás ragyogó udvarát idézte fel Radics Éva, Mihály György és a Kodály iskola fiúkara a Tilinkó és az Arasinda Együttes közreműködésével. A program végén a sportcsarnok közönségének hatalmas ovációja közepette generációk nevelője, Hartyáni Mária énektanárnő vette át a Fricsay-díjat. A gálaestet (az idei Musica Sacra hangversenyre visszatekintve) Rossini Kis ünnepi miséjének lelkes vastapsot kiváltó Cum Sancto Spiritu fúgája csendítette ki. Az általános és középiskolák színeiben fellépett a Kossuth Lajos Általános Iskola Gyermekkara (Leiner Csilla, Molnárné Rádl Margit), a Tóvárosi „Cserregők” Gyermekkar (Szalai Zsuzsanna), a Zentai Úti Általános Iskola Gyermekkara (Csikós-Árky Brigitta), a Ciszterci Gyermekkar és Vegyeskar (Radics Éva), a Széna Téri Általános Iskola Gyermekkara (Értékes Ildikó, Varróné Vízvári Adrienn), a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Legkisebbek Kórusa, Kicsinyek Kórusa, Bárdos Lajos Gyermekkara, Kodály Zoltán Leánykara, Fiú és Vegyeskara, valamint táncosai (Polgár Zoltánné, Nyárs Annamária, Feke Mariann, Kneifel Imre, Kneifelné Laczkó Krisztina és Molnár Gábor), a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Felsős Énekkara, Egynemű, Vegyes- és Fiúkara (Reiner Renáta és Auth Ágnes), a Vasvári Pál Gimnázium Vegyeskara (Tarné Szabó Magdolna) és a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium Kórusa (Mihály György).

Tánccal is tisztelegtek Székesfehérváron a zene világnapja előtt
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A felnőtt kórusokat az Alba Regia Vegyeskar (Kneifel Imre), az Ars Musica Kórus (Szabó Adrienn), a Bástya Kórus (Wágnerné Ughy Tünde), a Primavera Kórus (Horányi Ottilia) és a Vox Mirabilis Kamarakórus (Zemlényi Katica) képviselte. Hallhattuk még a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium Népzenei Együttesét (Cserta Balázs, Kneifel György, Konkoly Csenge, Varró János), az Arasinda Együttest (Nyitrai Péter) és a Tilinkó Zenekart Cserta Balázzsal. A szereplők sorát az Alba Regia Táncegyüttes (Majoros Róbert) és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar zárta. Az est dirigense Dubóczky Gergely volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában