Csergő-pergő, érces hangok az ezerjó hazájában

2018.10.08. 09:00

Míg borban az igazság, zenében a vigasság – Így telt a Móri Bornapok

Véget értek a 2018-as móri bornapok. A négy napon át tartó rendezvénysorozat érdeklődők ezreit vonzotta a borvidék központjába. Hektószám fogyott a méltán híres móri bor, de a gazdák nem aggódtak, hiszen a pincékben már készülnek az új tételek. Egyik-másik már be is mutatkozott a hét végén.

Palocsai Jenő

Akik a zenés felvonulások varázsát adják: a fúvósok bájos mazsorettjei Fotó: Hrubos Zsolt

Már csütörtökön megnyíltak a tárlatok, köztük egy bélyegkiállítás a régi községháza termében, de több helyszínen mutatkoztak be művészek, köztük a Móri Írók és Képzőművészek Szövetségének tagjai. A Lamberg-kastély bőrdíszműves alkotások gyűjteményének és a móri fotósok kiállításának adott otthont, míg az udvar salakján iparművészek kínálták portékáikat.

A rendezvény egyben a 12. nemzetközi fúvószenekari fesztivál is. Szombaton délután felcsendült a rezes és más fúvósok zenéje a város utcáin. Xilofon csilingelt, miközben dobok és pergők hangja töltötte be a teret. Nézők tapsoló sorfala között meneteltek a művészek a zene és a karmester néma vezénylő szavának ütemére. A menetben magasra repültek a mazsorettek botjai, és csak a Wekerle Sándor Szabadidőközpontnál állt meg a dallam, a dobpergés és a magas szárú, fehér csizmák ütemes lépte. A sportközpont terme adott otthont a gálának, melyen hét ország összesen kilenc zenekara lépett színpadra, vagyis pályára a sportcsarnok megtelt lelátója alatt.

Látogatók ezrei jelezték, hogy a város legnagyobb ünnepe továbbra is kiemelt helyen áll a boros rendezvények széles palettáján, nemzetközi szinten is. A Móri borvidék új borkirálynőjének Gruber Nórát választották
Fotó: Hrubos Zsolt

A nemzetközi zsűri értékelése alapján kiemelt aranyat kapott Móri, Pusztavám, valamint a szlovák Nová Dubnica, a lengyel Poznan és a német Hirschfeld zenekara, tudtuk meg a szervezési munkáért különdíjat kapott Grell Józseftől, a móri csoport tiszteletbeli elnökétől.

A kiváló minősítést kapott fesztivál résztvevői fontos szereplői voltak a vasárnap délután induló bornapi felvonulásnak is. A város elöljárói, általános iskolái, néptánc- és hagyományőrző csoportjai vonultak fel. Színesítették a hosszan kígyózó sorokat a Magyar Borrendek Országos Szövetségébe tömörült egyesületek, köztük a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend éppúgy, ahogy a Móri Borbarát Hölgyek.

Akik a zenés felvonulások varázsát adják: a fúvósok bájos mazsorettjei
Fotó: Hrubos Zsolt

A péntek esti móri borkirálynő-választás hosszú procedúrájának eredményeként Gruber Nóra lett az, aki nemcsak Mór várost és a város borait, nevezetességeit képviselheti és népszerűsítheti, hanem a teljes Móri borvidék arca és képviselője lesz. Udvarhölgye a szintén jó esélyekkel induló Ruff Nikolett lett.

A menet elején a múlt kopogott, vaspatkós lábak ütemére, míg a sor végét a modern jövő zárta, emeletes busz, a rozsdamentes acél szüretelő pótkocsi képében. Az egyik legnagyobb látványosság a jobbra-balra dőlő, táncoló szüretelő kombájn volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában