Időutazás Vereckéig

2018.10.12. 12:00

Kárpátaljára utaztak a sárbogárdi gimnazisták

Térben és időben nagy utat tettek meg a Sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium 7. c osztályának diákjai.

Tóth Gabriella

Nem mindennapi élményben volt részük az utazáson részt vevő diákoknak

Fotó: Tóth Gabriella

Kárpátaljára utaztak, ahol egy nyertes pályázatnak köszönhetően rendhagyó irodalom- és történelemórákon ismerkedtek a magyar irodalom és történelem nagy alakjaival, eseményeivel. Az utazás főbb helyszínei a Vereckei-hágó, Munkácsi vár, Ungvár, Beregszász, Szolyva voltak, az öt nap alatt rengeteg ismerettel és élménnyel gazdagodtak a tanulók. A Vereckei-hágónál a honfoglalást és előzményeit idézték fel, a Munkácsi várban Zrínyi Ilona hősiessége és a Rákóczi-szabadságharc eseményei elevenedtek meg. A huszti vár romjai mellett elhaladva Kölcseyt és ismert versét idézték meg. Iskolájuk névadójának, Petőfinek az emlékhelyeit is felkeresték, elmondtak közösen egy-egy Petőfi-verset, és koszorút helyeztek el a költő szobránál.

Nem mindennapi élményben volt részük az utazáson részt vevő diákoknak
Fotó: Tóth Gabriella

Az időutazás a 20. század szomorú eseményét idéző szolyvai emlékparkban ért véget. Színesítette az utazást a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjaival való találkozás. A sárbogárdi gimnáziumnak öt éve van kapcsolata a kárpátaljai iskolával. A barátságos focimeccs, a közös műsor és a beszélgetések barátságok kialakulását indította el, amelyek a mindennapokban az internet adta lehetőségeknek köszönhetően erősödnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában