egy hétvégén át

2018.10.06. 12:00

Írók napjai határon innen és túlról a Vörösmarty Társaságnál

Tizenkilencedszer kezdődött meg pénteken a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai című rendezvény a Vörösmarty Társaságnál. 

Bokros Judit

Vári Fábián László (jobb szélen) kezdte az előadások sorát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megjelent határon inneni és túli magyar szerzőket, irodalombarátokat a társaság elnöke, Bobory Zoltán köszöntötte a Kossuth utcai teremben.

Úgy fogalmazott: az év egyik legfontosabb rendezvénye ez náluk, amelyen idén a helyzetjelentés kerül a középpontba, a határon túli barátoknak köszönhetően. Nem véletlen, hogy a találkozó témáját a Múlt és jelen – Helyünk Európában – Nemzeti önazonosságunk kérdései – Helyzetjelentés címekkel határozták meg.

Vári Fábián László (jobb szélen) kezdte az előadások sorát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A vitaindító előadást az alelnök, Lukácsy József tartotta. Értekezése a nemzeti önazonosság tükröződését is számba vette a kortárs magyar irodalomban.

 

Az előadók sorában a kárpátaljai költő, író, Vári Fábián László volt az első, aki nem túl rózsás képet festett az ukrajnai, kárpátaljai helyzetről. Mint fogalmazott: tőlük éppen az identitásukat akarják elvenni, s úgy látják, hogy a vezetés a totális nemzetállam megteremtésére törekszik.

A találkozó nyilvános része szombaton 9 órától, szintén előadásokkal folytatódik. Délig tart a program mások mellett Péntek Imrével vagy Szakolczay Lajossal. Vasárnap délelőtt megint előadások lesznek, majd dél körül ér véget az irodalmi napok programsorozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában