Újraélesztésről, érthetően

2018.10.03. 15:00

Hétköznapi hősök a Szív Egyesület nyílt napján

Az újraélesztéssel kapcsolatos tudás fontosságát emelték ki a Székesfehérvári Szív Egyesület bemutató óráján a Deák Ferenc Szakgimnáziumban.

S. Töttő Rita

Az előadók közérthetően fogalmaztak, lelkesen meséltek a résztvevőknek

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A szív világnapja szeptember 29-én volt, ehhez kapcsolódik a Székesfehérvári Szív Egyesület kezdeményezése is – nyílt napon mutatták be ugyanis az érdeklődőknek, hogyan kell újraéleszteni egy beteget, s hogy milyen folyamatok zajlanak le az emberi testben egy esetleges érrendszeri katasztrófa esetén. Klupács Péter, a TEVAgy a hős! program egyik tagja és „nagykövetük”, Tóth Bálint vázolta az újraélesztés lehetőségeit és technikáját a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziumban szervezett nyílt napon.

Az előadók közérthetően fogalmaztak, lelkesen meséltek a résztvevőknek
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A program nagykövetképzésének tagja hangsúlyozta: mindenkinek alapvető kötelessége az, hogy segítsen, ha bajban lévő embert lát. Ám – mint fogalmazott – nincs abban semmi félnivaló, ha odahajolunk valakihez és megkérdezzük, hogy van. Mégis valószínűleg már ezen a ponton sokan elbuknak. A hirtelen szívhalál ugyanis sajnos évente több mint húszezer embert érint, akiknek hetven százaléka megmenthető lenne akkor, ha lenne a közelében valaki, aki a mentő kiérkezéséig tudná alkalmazni az újraélesztés alapvető, egyszerű elemeit.

A TEVAgy a hős programja arról szól, hogy közérthető formában mutassa meg ezeket a fogásokat, amelyek könnyen elsajátíthatók és – ha szükséges – alkalmazhatók a gyakorlatban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában