őrzik a forradalom tisztaságát

2018.10.23. 07:10

A 'Miénk e föld!' című fehérvári utcaszínház előadása életben tartja a hitet a fiatalságban

Ferenczy-Nagy Boglárka és Badi Rebeka, az idei utcaszínházi előadás szereplői árulták el, mit is jelent számukra a forradalom, miért tartják fontosnak, hogy minden évben megemlékezzünk rá. A darab próbáiról is mesélnek, ezzel kis betekintést nyerve a munkálatokba.

Sándor Tamara

Minden utcaszínházi előadás különleges és egyedülálló

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A forradalom emléke számomra a fiatalság tisztaságát, a közös akarat mindent elsöprő erejét és a szabadság örök érvényű vágyát jelenti. Azért fontos megemlékezni róla, mert így életben tarthatjuk a hitet abban az elementáris energiában, ami ott rejtőzik minden évszázad fiataljaiban. A fehérvári utcaszínházi előadások fokozottan erre irányítják a figyelmet, hiszen nem a forradalom gyászos bukását, hanem az örömteli kitörését járják körbe – mondta Boglárka a forradalomról.

Kedden, 16 órakor

Miénk e föld! című utcaszínházi elő­adással az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire, hőseire és áldozataira emlékeznek meg diák színjátszók, a Szabad Színház színészei és a Teleki Blanka Gimnázium kórusa is, amely a zene világával teszi felejthetetlenné a hangulatot. Október 23-án, kedden 16 órakor kezdődik a Városház téren a megemlékezés.

– Számomra abszolút a szabadságvágyat, a magyar nép szabadságát és függetlenségét jelenti a forradalom. Hatalmas dolog, ami akkor történt, és tiszteletre méltó azokra az emberekre emlékezni, akik mindezeket átélték, vagy az életüket áldozták emiatt. Érdemes ilyenkor egy kicsit elmerengeni, átérezni a történteket. A szebb jövőért emberek akár az életük árán is kiálltak az ország mellett – Rebeka véleménye az 1956-os eseményekről.

Minden utcaszínházi előadás különleges és egyedülálló
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Minden utcaszínházi előadás különleges és egyedülálló, két egyforma sosem volt közöttük, hiszen különálló színpadi művekről beszélünk. Az ideiben annak a generációnak követjük a forradalom kirobbanásáig vezető útját, akik kisgyermekként élték meg a háborút. Kiéleződik a fiatalok összetartására, hogy családiasan együtt szembenéztek a történtekkel. Szeretnék a forradalom örömét megragadni, nem a gyász, hanem az erő, energia, összefogás helyeződik előtérbe.

– Az előadással az a célunk, hogy átmenjen a forradalom üzenete, és lekösse az emberek figyelmét. Érdeklődjenek iránta, hisz minden akkori esemény a jövőért, értünk történt. Az előadásra való felkészülést nagyon komolyan veszi mindenki, és fantasztikus hangulatban telnek a próbák. Segítjük egymást mindenben, így a családias hangulat miatt összeszokott társaság jött létre – Rebeka által így nyertünk betekintést a próbák hangulatába.

 

– Úgy érzem, az idei csapat rendkívül alkalmas erre a feladatra, hiszen a szereplőgárda fiataljaival javarészt egyébként is összetartó baráti kört alkotunk. A való életben is számíthatunk és támaszkodunk egymásra, a feladat pedig csupán annyi, hogy ezt az érzést felvigyük a színpadra – mesélte Boglárka a próbákról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában