Családi programokkal

2018.09.03. 14:00

Vad ízek a „vadonban” – Gasztrofesztivált tartottak Soponyán

A húsok vad sercegését néha-néha elnyomta egy motor búgása, a több oldalról érkező hangos nevetések „zaja” és a jó magyar muzsika.

Szanyi-Nagy Judit

Gólyalábas szakácsok között vidáman telt az idő

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ha az ember mélyen beleszippantott a levegőbe, tudta, jó helyen jár: az erdő illatával a készülő ételek aromája járt keringőt. Tizenkettő. A számadás is megmutatta: nem véletlenül rendezték meg már egy tucat alkalommal a nemzetközi vadgasztronómiai fesztivált. A soponyai ökocentrum még nagyobb élettel és még több étellel telt meg; a helyi lakosok mellett a környékbeli településen élők is kilátogattak ide. De Veszprém megyéből, sőt főzőcsapatként Lengyelországból és Szlovákiából is érkeztek vadakat kedvelők a helyszínre.

Számos feladatot ellátunk a vadtenyésztéstől a vadhús-feldolgozáson át annak értékesítéséig. Magyarországon mintegy 65 ezer vadász tevékenykedik, és évente nagyjából 13 ezer tonna vadhús kerül a konyhákba

– mondta el köszöntőjében Majoros Gábor, a házigazda VADEX Zrt. vezérigazgatója, aki azt is kiemelte: az erdőgazdaság ebben az évben ünnepli fennállásának 65. évfordulóját.

A felszólalók – Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, valamint Bitay Márton Örs földügyekért felelős államtitkár – a termelői piacok fontosságáról, jövőjéről, a vadászati szabályok változásáról és a vadhús szerepéről is beszéltek.

Gólyalábas szakácsok között vidáman telt az idő
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A „félelmetes” vad

A vadhús elkészítésétől félnek a háziasszonyok – osztották meg tapasztalataikat a közönséggel a szervezők –, hiszen annak feldolgozását bonyolultnak tartják, nem ismerik a megfelelő fortélyokat. Ezeken az előítéleteken szerettek volna változtatni a rendezvény életre keltésével. Ennek érdekében immár közel 60 főzőállomáson több mint 300 szakács készített vadétel-különlegességet a hétvége folyamán Soponyán. Az ételkupon ellenében kipróbálható vadburgert, sült szarvaskolbászt, zalai gŐZgombócot, tárkonyos szarvasragulevest és tépett vadmalacot ezek a remekek egészítették ki. A Hamvas Zoltán Gundel Károly-díjas séf vezette héttagú zsűri döntést is hozott a négyféle kategóriában – vaddisznó, szarvas, őz, muflon –, amely alapanyagokat nem mellesleg a főzőverseny kezdetén sorsolták ki a csapatok számára.

A díjazottak

Muflon kategóriában a Vad-Ex Bajnokok végeztek a dobogó tetején, őket a Magicom és a Sárosd Kapa-Kupa csapat követte.

A szarvas kategória első helyezettje a Magyar Honvédség katonaszakács-csapata lett, mögöttük a Vasi Dödöllék, valamint Dávid és társai állhattak dobogóra.

Az őz kategóriát a Széchenyi Zsigmond Vadásztársaság nyerte meg, maga mögé utasítva a NagySár-Hant és a Budapesti Erdőgazdaság csapatot.

Vaddisznó kategóriában az Egererdő Zrt. diadalmaskodott, második a Sütődiszkosz.hu, harmadik pedig a Zalaerdő csapata lett.

A gasztrodizájn-különdíjat a Gasztro Ördögök érdemelték ki, a Vadgasztronómiai nagydíj nyertesének pedig az Egererdő Zrt.-t választották. A sikeresen szereplő külföldi csapatok a Retic Team és a Nadlesnictwo Lwowek Slaski voltak. Az Erdei Ételek Mestere címre és a vándorkupára a Magyar Honvédség katonaszakács-csapata szolgált rá.

A fesztivállal egy időben rendezték meg a helyszínen a megyekorzót is, amely során számos Fejér megyei alkotó, kézműves mutatkozott be, valamint ugyanitt helyet kapott Csergezán Pál természetfestő emlékkiállítása is. Az erdő jobbnál jobb családi programokkal telt meg – többek között 4 for Dance és Péter Szabó Szilvia-koncerttel, Mága Ernő-zenével, sportfavágó-bemutatóval és gólyalábas szakácsokkal –, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtottak a vadon fesztiválozóinak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában