Legendás orvos és tanár

2018.09.20. 14:00

Szilágyi Anna és Altorjay András Romhányi-díjat vehetett át

Régi és új gyógyítók előtt tisztelegtek tegnap este a Hiemer-házban összegyűlt orvosok. Olyanok előtt, akiket érdemes példaképnek állítani a fiatal orvosnemzedék elé.

Majer Tamás

A díjazottak, akik mint az előd, szintén a magyar népet szolgálják

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Romhányi György Székesfehérvárt mindig saját városának tekintette. Példaértékű életpályát tudhatott magáé­nak, a magyar orvosképzés kiemelkedő alakja volt – beszélt Östör Annamária önkormányzati képviselő, egészségügyi tanácsnok a legendás orvosról, akire emlékezni összegyűltek egykori tanítványai és tisztelői. – Ő maga nem írt jegyzetek, de előadásai jegyzetei még ma is kézen forognak. Romhányi Györgyhöz fűződik az a meghatározás is, hogy a magyar orvos alázattal szolgálja a magyar népet. E gondolat szerint élnek és dolgoznak ma is köztünk élő tanítványai – folytatta a méltatást Östör Annamária.

Romhányi előadásainak jegyzetei még ma is közkézen forognak

A legendává váló orvosprofesszor, patológus 1905-ben született Száron, 1991-ben hagyta itt a földi életet. A szorzótáblát és a betűvetést szülőfaluja római katolikus elemi iskolájában tanulta meg. 1915 és 1923 között a Ciszterci Szent István Gimnázium növendéke lett. Az intézmény Oskola utcai épületének (ma itt a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme van) falára 2005-ben helyeztetett ki emléktáblát a Magyar Orvosi Kamara. Ahogy évente szokás, tegnap kora este eme emléktábla megkoszorúzása előzte meg a Romhányi-emlékülést és róla elnevezett díj átadását. Ezúttal két orvos kapta meg a Romhányi-díjat: Szilá­gyi Anna patológus és Altorjay András kardiológus.

A díjazottak, akik mint az előd, szintén a magyar népet szolgálják
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szilágyi Anna a Szent György Kórház patológiai osztályának osztályvezető főorvosa. 1980-ban summa cum laude végzett a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. Ugyanebben az évben került a székesfehérvári kórházba. Azóta is ez az egyetlen munkahelye. 1997-ben vált főorvossá, 2012-ben vette át az intézet irányítását.

Altorjay András alighanem azért nem kaphatta meg előbb a kitüntetést, mert korábban az arról döntő kuratórium elnöke volt. A népszerű doktor Szegeden végezte el az orvosit, majd öt évet Szombathelyen töltött. 1982-től húsz éven át dolgozott a székesfehérvári kórházban. Az újabb húsz év kardiológiai magánrendelőjében zajlik jelenleg is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában