A Ciszterciben értekeztek

2018.09.26. 11:30

Fehérvár felsőfokú lehetőségeiről tartottak előadást

Ha intézményt választunk, egyben hivatást is választunk. S bár menet közben megváltoztathatjuk felsőfokú tanulmányaink színterét, könnyebb, ha már eleve amellett döntünk, ami valójában érdekel bennünket.

Szanyi-Nagy Judit

A megjelent végzős cisztercis diákok mintegy fele bizton tudja már, hova jelentkezik

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezeket a gondolatokat Cser-­Palkovics András polgármester fogalmazta meg a keddi felsőoktatási tájékoztató road­show első állomásán, a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A végzős diákokkal megtelt teremben néma csend – és persze megannyi tanuló – ült, miközben a fiatalok arról hallhattak, milyen lehetőségeket és képzéseket kínál a három fehérvári intézmény: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) fehérvári campusa, a Kodolányi János Egyetem és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Mint Mészáros Attila alpolgármester elmondta, az egyetemi partneri kapcsolatok kialakításával céljuk, hogy csökkentsék a munkaerőhiányt, valamint hogy biztosítsák az utánpótláshoz szükséges, megfelelő tudású szakemberek képzését.

Újdonságok a felsőfokú képzésben

A 2019–2020-as időszakban a BCE-n újdonság lesz a sportközgazdász specializáció, az Óbudai Egyetemen pedig mobilalkalmazás- és számítógépesjáték-fejlesztést is lehet majd tanulni. Mindemellett az idén egyetemmé avanzsált, a megyeszékhelyen több mint 25 éve működő Kodolányi János Egyetem Székesfehérváron az előadó-művészetre erősít rá.

A megjelent végzős cisztercis diákok mintegy fele bizton tudja már, hova jelentkezik
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Duális képzés: nagy siker

A duális képzés (azaz a tanulás és a gyakorlatszerzés, munka kettőse) egyre nagyobb siker a városban, a BCE például csak Fehérváron biztosít ilyen jellegű alapképzést. A 2019 szeptemberében kezdődő tanévben itt már 101 képzési hely (gyakorlati munkahely) közül választhatnak a hallgatók, beleértve a polgármesteri hivatalt, a városgondnokságot, a Videoton Holdingot, valamint egyéb szervezeteket és cégeket. Az Óbudai Egyetem 189 helyet, köztük 22 céget biztosít a duális képzésben részt vevő hallgatóinak. Ugyanitt szeptemberben robotlabor is nyílik, amelynek robotjait bizonyos helyi cégek már használják; a Milka csoki egyes elemeit például velük készíttetik el. A jelentkezéssel kapcsolatban jó tudni: amennyiben a leendő hallgatót felveszik az egyetemre, de a választott céghez nem, augusztusban van még lehetőség a pótfelvételire. Ha azonban a cég elfogadja a jelentkezést, ám a hallgató nem jut be az egyetemre, a jelentkezés érvénytelennek minősül.

Az anyagiakat tekintve előnyös lehet egy-egy fehérvári intézmény választása, hiszen a helyiek számára az albérlet költségei kiesnek. Ugyanakkor az önkormányzat ösztöndíj és igény esetén kollégiumi lakhatási lehetőséget biztosít. Mi több, a BCE itteni költségtérítéses képzései 10 százalékkal olcsóbbak, mint a budapesti anyaintézményé.

A jelenlegi adatok szerint a városban tanuló egyetemista fiatalok 40-45 százaléka székesfehérvári vagy Fehérváron érettségizett hallgató. De a statisztika arról is szól: idén a legtöbben a Vasvári Pál Gimnázium diákjai közül választották a megyeszékhely egyetemeit. Ez utóbbi adattal alma materének tanulóit arra biztatta a polgármester: jövőre nyerjék meg a cisztercisek ezt a „versenyt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában